Την έγκρισή της αναμένεται να δώσει αύριο η Κάτω Βουλή της Γερμανίας στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση των μέσων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 για τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Παρότι η ευρεία πλειοψηφία θεωρείται εξασφαλισμένη, η ψηφοφορία θεωρείται δοκιμασία για τη δέσμευση της χώρας ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν ήδη επικυρώσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου ενώ άλλες, όπως η Σλοβακία, κωλυσιεργούν. Η διαδικασία απαιτεί την έγκριση των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, τη στιγμή που μεγάλη νευρικότητα επικρατεί στις αγορές, ενώ ήδη ασκούνται πιέσεις για νέα ενίσχυση του ΕΤΧΣ.

Η συνεισφορά της Γερμανίας είναι η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των χωρών, καθώς θα δώσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων στο Ταμείο.

Η ενίσχυση του ΕΤΧΣ αναμένεται να εγκριθεί από ευρεία πλειοψηφία στη γερμανική Κάτω Βουλή αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν υποσχεθεί τις ψήφους τους.

Ο μεγάλος άγνωστος είναι ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που θα ψηφίσουν «όχι» ή θα απέχουν από την αυριανή ψηφοφορία.