Η Επιτροπή των Βρυξελλών είναι πιθανόν εντός της εβδομάδας να αποκαλύψει τις δικές της προτάσεις για τον φόρο των χρηματο-πιστωτικών συναλλαγών, ανέφεραν στις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες πηγές μιλώντας στο Γερμανικό πρακτορείο.

Σε εφαρμογή του νέου φόρου, θα επιβαρυνθεί με συντελεστή κυμαινόμενο μεταξύ 0,01% και 0,1% μερίδα χρηματο-πιστωτικών συναλλαγών, η οποία απομένει να προσδιοριστεί.

Οι υπέρμαχοι του φόρου τον αντιλαμβάνονται ως «χρήσιμο εργαλείο» συγκέντρωσης κεφαλαίων για λογαριασμό κρατών της ΕΕ, που στερούνται ρευστότητας, την ίδια ώρα που θα καταστήσει δυνατόν να επιστρέψουν οι τραπεζίτες συγκριτικά λίγα από τα κεφάλαια εκείνα, με τα οποία ενισχύθηκαν στη διάρκεια της κρίσης της διεθνούς οικονομίας το 2008 και 2009.

Την Παρασκευή γινόταν λόγος για αποκάλυψη των σχετικών προτάσεων της Επιτροπής «στη διάρκεια του Οκτωβρίου».

Τώρα-σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Γερμανικού πρακτορείου-οι συναφείς ανακοινώσεις «πιθανόν να γίνουν και αύριο Τρίτη, στο Στρασβούργο».

Κάτι τέτοιο, θα επιτρέψει στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, όταν απευθυνθεί την Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να μπορέσει να ενσωματώσει στην παρέμβασή του την επίσημη εξαγγελία απ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο φόρο.