Μαραθώνιος ταλαιπωρίας περίμενε τους αναπήρους και τους τυφλούς που κατέκλυσαν τις εφορίες από νωρίς το πρωί επειδή κατά λάθος έλαβαν… το «ραβασάκι», με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών τους καλεί να πληρώσουν ένα χαράτσι.

Μπορεί το έντυπο της εφορίας να έδινε αναλυτικές οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν όσοι πήραν κατά λάθος το ειδοποιητήριο, δεν τους προϊδέασε όμως για αυτό που θα τους περίμενε στη ΔΥΟ στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι δεν είναι … ελέφαντες.

Εκατοντάδες άνεργοι έσπευσαν στην εφορία όπου ανήκουν για να επιδείξουν χαρτιά της ανεργίας τους. Αφού στήθηκαν σε μια τεράστια ουρά, περίμεναν να προσεγγίσουν το γκισέ και να καταθέσουν την αίτηση-ένσταση, οι υπάλληλοι τους ενημέρωναν πως τα χαρτιά τους δεν γίνονται αποδεκτά και πως θα πρέπει να καταθέσουν υποχρεωτικά -και μόνο- την βεβαίωση έναρξης της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Το ίδιο συνέβη και με τους αναπήρους ή τους τυφλούς. Αν και αρκετοί έστειλαν λογιστές για τη δουλειά αυτή, όταν ερχόταν η σειρά τους διαπίστωναν πως η ΔΟΥ ζητά βεβαίωση αναπηρίας της Νομαρχίας, και όχι χαρτιά και γνωματεύσεις από το ασφαλιστικό τους Ταμείο (πχ το ΙΚΑ).

Ακόμα όμως και για όσους έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις και τα δικαιολογητικά, η διόρθωση στο εκκαθαριστικό δεν γίνεται επί τόπου από τον έφορο, αλλά οι εφοριακοί υπάλληλοι λένε στους πολίτες να αναμένουν να τους έλθει νέα εκκαθάριση από το ΚΕΠΥΟ.

Αυτή όμως η γραφειοκρατία είναι επιζήμια για το κράτος γιατί χάνει τη δυνατότητα να εισπράξει άμεσα περισσότερα χρήματα.