Την άποψη ότι ο «κόφτης χρέους» θα οδηγήσει «…στην επιβάρυνση (αντί για ελάφρυνση) του χρέους με μόνο αντάλλαγμα μεσοπρόθεσμες… ευκολίες πληρωμών» εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Γιατί; Επειδή η όποια μείωση αποπληρωμών λόγω του “κόφτη” θα κεφαλαιοποιηθεί (ανατοκιζόμενη) επιμηκύνοντας τα χρόνια αποπληρωμής και μεγεθύνοντας τον όγκο του χρέους (όπως επιβεβαιώνει και το ΔΝΤ)», σημειώνει στο άρθρο του με τίτλο «Μια απάντηση για τον “κόφτη χρέους”».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ο πρωθυπουργός, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, παρουσίασε ως λυτρωτικό για τη χώρα και, εξ ου, διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είτε ο «κόφτης» δεν θα κάνει καμία διαφορά είτε θα μειώσει μεν τις ετήσιες αποπληρωμές αυξάνοντας δε το χρέος και, συνεπώς, φράζοντας τις προοπτικές εξόδου στις αγορές με λογικά επιτόκια, θεμελιώνοντας, έτσι, το καθεστώς της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας στο διηνεκές.

«Δυστυχώς βιαστικοί ήταν όσοι έσπευσαν να τον χαιρετίσουν. Να γιορτάσουν μια συμφωνία που, ανεξαρτήτως ποσοστικοποίησης των παραμέτρων της, στην χειρότερη περίπτωση επιβαρύνει το αβάσταχτο βάρος του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους και στην καλύτερη περίπτωση αποτυγχάνει να το ελαφρώσει. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η πρόσφατη συμφωνία για τον “κόφτη” αναπαράγει το μη βιώσιμο χρέος το οποίο, με τη σειρά το, εξασφαλίζει την αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα», καταλήγει.