Ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, χώρας μέλους της ευρωζώνης από τον Ιανουάριο, θεωρεί ότι είναι «παράλογο» να αποκλείεται η δυνατότητα χρεοκοπίας υπερχρεωμένων χωρών.

«Δεν καταλαβαίνω πώς μία χρεοκοπία (των υπερχρεωμένων χωρών) μπορεί να αποφευχθεί… Στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς, αυτό πρέπει να αποτελεί ενδεχόμενο. Είναι παράλογο το να θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το θέμα», δηλώνει ο Γιούχαν Παρτς στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, και από τις οποίες εξαρτάται η οικονομική βοήθεια των εταίρων της, γίνονται όλο και περισσότερο έντονες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Εσθονία, η οποία αναγκάσθηκε να εφαρμόσει αυστηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά το παρελθόν, έχει το χαμηλότερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέρχεται στο 6,6% του ΑΕΠ.

Ο εσθονός υπουργός Οικονομικών απορρίπτει την ιδέα της συγκρότησης οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, η οποία προτάθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

«Τι υποτίθεται ότι θα είναι αυτή; Με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, υπάρχει ήδη μία ξεκάθαρη συμφωνία. Δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποχρεώσουμε τους Ιταλούς να την εφαρμόσουν», λέει ο εσθονός υπουργός Οικονομικών.