Διορία μέχρι σήμερα, Τρίτη, έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει μία σειρά από εκκρεμότητες, έτσι ώστε να πάρει το πρώτο «πράσινο φως» από το Euroworking Group (ΕWG), που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Εφόσον η κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι θεσμοί αναμένεται να στείλουν επιστολή στα μέλη του EWG , με την οποία θα επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα ολοκλήρωσε τα συμφωνηθέντα και μπορεί πλέον να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. Ανάμεσα στα ανοιχτά θέματα που θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει ολοκληρώσει σήμερα είναι:

  • Η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κράτος και επενδυτές είναι πλέον πολύ κοντά στο να υπογράψουν το μνημόνιο συμφωνίας (MoU) για την επένδυση.
  • Η μεταφορά 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο που απαιτείται είναι μία απόφαση του υπουργού Οικονομικών –που εκπροσωπεί το Δημόσιο.
  • Η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμό των συντάξιμων απολαβών.
  • Να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση η ΕΛΣΤΑΤ στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Χθες στο οικονομικό επιτελείο επικρατούσε αισιοδοξία ότι τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου.