«Βουτιά» στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009 πραγματοποίησε τον Αύγουστο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), όπως προκύπτει από τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις, που διεξάγονται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών «Interview», σε δείγμα 500 βορειοελλαδικών επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο NGBI 500 διολίσθησε σε ακόμη πιο αρνητικό έδαφος συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2010, οπότε και απορροφούσε τους κραδασμούς από την υπαγωγή της οικονομίας σε καθεστώς στήριξης από την τρόϊκα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, ο NGBI 500 υποχώρησε στο -48, γεγονός που αποτυπώνει και την αγωνία των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά στην περίοδο ύφεσης που διανύει η ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερα δυσμενώς απάντησαν οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες στο ερώτημα για την πορεία των πωλήσεών τους τον Αύγουστο (περίοδος και θερινών εκπτώσεων), καθώς μόνον το 12% από αυτούς κατέγραψε αύξηση τζίρου, όταν τον Ιούλιο του 2011, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 20%.

Το 60% αναφέρθηκε σε μείωση του τζίρου, ενώ αμετάβλητα αρνητικές είναι οι απαντήσεις των επιχειρηματιών, που συμμετείχαν στην έρευνα, όσον αφορά στο θέμα της απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν πως προτίθενται να κάνουν προσλήψεις είναι ιδιαίτερα χαμηλό και ανέρχεται μόλις στο 2%.

Εξάλλου, το ό,τι δε διαφαίνεται «φως στο τούνελ», αποδεικνύεται και από τις προβλέψεις των επιχειρηματιών για το επόμενο εξάμηνο, καθώς το 61% εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει, ενώ το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 44% τον περασμένο Ιούνιο.