Οι σημαντικές καθυστερήσεις, που καταγράφονται φέτος σε ό,τι αφορά τις επιστροφές φόρων, τις οποίες έχει λαμβάνειν σημαντικός αριθμός φορολογουμένων, έκρυβαν ακόμα ένα λόγο, πέραν της διακράτησης ρευστότητας από το Δημόσιο: στο υπουργείο οικονομικών περίμεναν την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης των εκκαθαριστικών της ετήσιας εισφοράς και των υπόλοιπων έκτακτων φόρων. Η αιτία;

Επειδή ήθελαν να συμψηφίσουν αυτά τα χαράτσια με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος ! Στο οικονομικό επιτελείο σκέφτηκαν ακόμα ένα τρικ, ώστε να μην καταβάλλουν τα χρήματα αυτά, ή να δώσουν μικρότερα ποσά. Πώς θα γίνει αυτό;

Στις περιπτώσεις, όπου κατά την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού για τις εισφορές, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, από την οποία προκύπτει επιτροφή φόρου, τότε τα δύο ποσά θα συμψηφίζονται και, ο φορολογούμενος είτε θα πληρώνει τη διαφορά, είτε, στις περισσότερες των περιπτώσεων, θα την εισπράττει.

Προσοχή ! Δεν αφορά σε όλους τους δικαιούχους επιστροφής φόρου, παρά μόνο σε όσες περιπτώσεις έχει «τελεσιδικήσει» το ποσό (καθώς στις περιπτώσεις υψηλών επιστροφών φόρου, άνω των 1000 – 1500 ευρώ, γίνεται διπλός και τριπλός έλεγχος των στοιχείων).

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, που ανέφεραν ότι στο κέντρο πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών έχει δοθεί άτυπη εντολή να παγώσουν την έκδοση πιστωτικών εκκαθαριστικών, ώστε να προηγηθούν αυτά των εισφορών.

Η ουσία είναι, πάντως, ότι, για ακόμα μια φορά, οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζονται από το κράτος κατά βούληση, δηλαδή όπως βολεύει τα δημόσια οικονομικά, ή, μάλλον, όπως πρέπει για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες από τις αστοχίες του προϋπολογισμού. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, άλλωστε, από τότε που το υπουργείο οικονομικών κρατούσε για μήνες παγωμένες τις επιστροφές Φ.Π.Α. προς τις επιχειρήσεις.

Πηγή: www.24h.gr