Την υιοθέτηση ενός νέου Εθνικού Μοντέλου Ανάπτυξης, που μπορεί να δημιουργήσει 50 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας σε μόλις πέντε ήδη μεγάλους και σε οκτώ μικρότερους αναδυόμενους κλάδους της οικονομίας προτείνει η μελέτη της McKinsey & Company και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα, με θέμα «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά».

Οι πέντε μεγάλοι κλάδοι στους οποίος επικεντρώνεται η μελέτη είναι ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η ενέργεια, η βιομηχανία και η γεωργία, και επελέγησαν από τους μελετητές διότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης της χώρας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος αναμένεται να αναφέρει στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, ότι οι κλάδοι αυτοί (με προεξέχουσα τη βιομηχανία) πληρώνουν τους περισσότερους φόρους, απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους και θα ωφεληθούν περισσότερο από τις ευρύτερες επενέργειες που έχουν οι διακλαδικές επενδύσεις. Επίσης, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, βασισμένη στη ζήτηση των άλλων κλάδων παραγωγής.

Ενδεικτικά αναφέρεται στη μελέτη ότι, από τα 18 δισ. ευρώ που είναι η πρόσθετη παραγωγή που μπορεί να προκύψει από τον τουριστικό τομέα, σχεδόν τα 3 δισ. ευρώ αφορούν στη βιομηχανία.

Η μελέτη εντοπίζει, επίσης, οκτώ κλάδους που θεωρούνται ως αναδυόμενοι (πέντε κύριους και τρεις δευτερεύοντες), σημειώνοντας ότι αν και δεν είναι ακόμη σημαντικοί κλάδοι, έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά» επιχειρεί να προσδιορίσει το μοντέλο και τη στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθηθεί στις δύο επόμενες πενταετίες, έχοντας ως βάση την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και την τόνωση των επενδύσεων.