Με την συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη συνεδριάζει σε λίγες ώρες το Euroworking Group. Η σημερινή συνεδρίαση εντάσσεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Οι μέχρι στιγμής προβλέψεις για την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα δεν είναι θετικές ενώ χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης προχωρούν πολύ αργά, έτσι ώστε η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας αναμένεται να τεθούν τόσο η αρχιτεκτονική, όσο και η νομική μορφή του πακέτου των «προληπτικών μέτρων» ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για το οποίο το ΔΝΤ επιμένει να συμπεριληφθεί στο ελληνικό πρόγραμμα ως «εχέγγυο» για την περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα το 2017 και το 2018.

Εν συνεχεία, οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τη διευθέτηση των λεπτομερειών για τα «προληπτικά μέτρα».

Στόχος θα είναι η έκδοση ενός staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο), η οποία θα λάβει την πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, σημαίνοντας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ