Deutsche Welle: Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Αργεντινή

«Ήταν η μεγαλύτερη ζήτηση ομολόγων στην ιστορία της χώρας»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:56
26/04/2016
Deutsche Welle: Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Αργεντινή
3
loading

Η Αργεντινή χρεοκόπησε πριν από 15 χρόνια και τώρα καταφέρνει να επιστρέψει και πάλι στις αγορές. Η εμπιστοσύνη προς τη νέα κυβέρνηση αλλά και η δίψα των επενδυτών για κέρδος κάνουν ελκυστικά τα κρατικά ομόλογα.

Η δημοπράτηση ομολόγων διάρκειας από τρία μέχρι τριάντα χρόνια οδήγησε στη διαμόρφωση ενός επιτοκίου 7,2% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής Αλφόνσο Πρατ Γκέι. Από πλευράς των επενδυτών η ζήτηση κινήθηκε πάνω από 69 δισεκατομμύρια δολάρια. «Ήταν η μεγαλύτερη ζήτηση ομολόγων στην ιστορία της Αργεντινής, ίσως και μια από τις 20 μεγαλύτερες γενικότερα», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών. Τι συνέβη και οι επενδυτές σπεύδουν τώρα να αγοράσουν ομόλογα μιας χώρας, η οποία για χρόνια ήταν χρεοκοπημένη; Όπως εκτιμά ο Χάιντς Μέβες, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Dresdner Bank στη Λατινική Αμερική μιλώντας στη Deutsche Welle:

«Δυο είναι οι λόγοι κατά την γνώμη μου. Από την μια πλευρά η Αργεντινή έχει μια καινούργια κυβέρνηση. Ελπίζει κανείς ότι η χώρα θα αποκτήσει μια στέρεη βάση μέσω αυτής της κυβέρνησης. Και υπάρχουν σχετικές ενδείξεις. Η νέα κυβέρνηση ήρθε πολύ γρήγορα σε συμφωνία με τους παλιούς πιστωτές και με τα Hedge Fonds. Ελήφθησαν ήδη τα πρώτα μέτρα, η κατάργηση των δασμών στις εξαγωγές, και η ενοποίηση της τιμής συναλλάγματος. Όλα αυτά είναι θετικά μηνύματα για τις αγορές. Και πρέπει ακόμα να πούμε ότι η Αργεντινή προσφέρει ελκυστικά επιτόκια και αυτό φυσικά αύξησε τη ζήτηση».

«Δεν έχουμε σαφή εικόνα της οικονομίας»

Ο Γερμανός οικονομολόγος σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει ότι ξέρουμε πολύ λίγα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας στην Αργεντινή και για το λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά εάν οι επενδυτές θα λάβουν εντέλει ή όχι τα υψηλά επιτόκια που υπόσχονται τα κρατικά ομόλογα της χώρας. Ο Δρ. Χάιντζ Μέβες επισημαίνει:

«Ξέρουμε λίγα πράγματα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας διότι οι αριθμοί που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα εξωραΐστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι αριθμοί που αφορούν το πληθωρισμό δεν ευσταθούν και αυτό ήταν γενικά γνωστό. Ακόμα, το πόσο υψηλοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένει επίσης αβέβαιο. Το δημόσιο χρέος δεν είναι επίσης σαφές. Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, ωστόσο πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί έναν λογικό δρόμο και υπό αυτή την έννοια έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές της χώρας».

Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001. Οι περισσότεροι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα κούρεμα του χρέους. Τα περισσότερα Hedge Fonds ζήτησαν πάντως να πάρουν πίσω όλο το οφειλόμενο ποσό και κατέθεσαν αγωγές στις ΗΠΑ. H νέα κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον Πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι προσπάθησε αμέσως μετά την εκλογή του πριν από τέσσερεις μήνες να βρει μια γρήγορη λύση στο θέμα της διευθέτησης του χρέους και προχώρησε σε συμβιβασμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής Αλφόνσο Πρατ Γκέι, από το τέλος Φεβρουαρίου έχουν κλειστεί 220 συμφωνίες με Hedge Fonds.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΑΧ ΒΑΧ!

  ΤΙ?? ΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ??

 2. avatar Δυστυχώς κυρία μου…

  Δυστυχώς κυρία μου οι ρυθμοί και οι αριθμοί ανάπτυξης δεν συνάδουν πάντα με την καλύτερη ποιοτητα ζωής των πολιτών. Για παράδειγμα η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με κέρδος 80 δις ευρώ ετησίως, ωστόσο οι γερμανοί είναι φτωχότεροι σε σχέση με πρίν 20 χρόνια.
  Να σας θυμίσω δε ότι κάθε φορά που ψηφιζόταν φοροεισπρακτικά μέτρα στην Ελλαδα οι "αγορές" μας κλείναν το μάτι αντιδρώντας θετικά.
  Το ερώτημα είναι αν θέλουμε μια οικονική αναπτυξη, την αναπτυξη των πολυεθνικών και των τραπεζών ή αν θέλουμε η ζωή μας να γίνει καλύτερη, δυστυχως όμως αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί.

  ΥΓ: Δεν είμαι ούτε αριστερός, ούτε Συριζαίος...

 3. ΟΣΟ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΠΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΑΛΛΑΞΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΙΝ 4 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΒΓΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ 15 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ 70.000.000.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΚΑΜΠΤΕΙ. ΦΕΥΓΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ. ΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ -ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ -ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ. κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΕ ΥΦΕΣΗ -ΑΝΕΡΓΙΑ -ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει