Το γουάν «ωριμάζει» ως το νέο παγκόσμιο νόμισμα

Κερδίζει έδαφος στις διεθνείς συναλλαγές, πέμπτο σημαντικότερο διεθνώς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:35
30/03/2016
Το γουάν «ωριμάζει» ως το νέο παγκόσμιο νόμισμα
loading

Ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται το κινεζικό γουάν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως για το διακανονισμό πληρωμών με τράπεζες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον οργανισμό παγκόσμιων συναλλαγών SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Το γουάν, γνωστό και ως ρενμίνμπι, διατήρησε τον Φεβρουάριο την πέμπτη θέση ανάμεσα στα νομίσματα με τη μεγαλύτερη χρήση για πληρωμές, βάσει της αξίας τους, με μερίδιο αγοράς 1,76%, σύμφωνα με τον SWIFT. Τα στοιχεία του οργανισμού έδειξαν ότι το Φεβρουάριο, 1.131 τράπεζες χρησιμοποίησαν το γουάν για πληρωμές, κάτι που αντιστοιχεί στο 37% όλων των ιδρυμάτων που ανταλλάσσουν πληρωμές με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σε όλα νομίσματα.

Ο αριθμός αυτών των τραπεζών έχει αυξηθεί κατά 18% τα δύο τελευταία χρόνια, με την πλειονότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να βρίσκονται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και στη συνέχεια στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Ο αριθμός των ημερών που χρειάζονται για τον διακανονισμό των πληρωμών σε ρενμίνμπι έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών», ανέφερε ο Μάικλ Μουν, επικεφαλής πληρωμών για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στον SWIFT.

«Η υιοθέτηση του νομίσματος από περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εντός της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και στο εξωτερικό, θα αυξήσει, ωστόσο, περαιτέρω την διεθνή χρήση του ρενμίνμπι για πληρωμές και με την πάροδο του χρόνου θα συμβάλλει στην συνεχή διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει