Σημαντική άνοδο κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, επεκτείνοντας τα χθεσινά κέρδη μετά την προαναγγελία της ΕΚΤ για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας, με την ανάκαμψη των τιμών εμπορευμάτων να προσφέρει στήριξη στις μετοχές ενέργειας και εξόρυξης.

Στις 11:08 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 2,5% στις 1.326,82 μονάδες. Χθες, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,1% αφού ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε ότι η αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και οι ανησυχίες για την Κίνα θα οδηγήσουν σε επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας τον Μάρτιο.

Παρά τα κέρδη του, ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχει καταγράψει απώλειες άνω του 7% από τις αρχές του έτους, με κάποιους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί λέγοντας ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι βραχεία.

Ο πετρελαϊκός ήταν ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη, με άνοδο 4,4%, μετά το ράλι που οδήγησε τις τιμές του αργού και πάλι πάνω από το όριο των 30 δολαρίων.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών Total, Royal Dutch Shell και Eni κατέγραφαν άνοδο μεταξύ 3 και 5%. Άνοδο έως 3,6% κατέγραφαν και οι μεταλλευτικές εταιρίες.

Η ιταλική Tod’s ενισχυόταν κατά 5,2% μετά την ανακοίνωση αύξησης των πωλήσεων το 2015 κατά 7,4%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ενισχυμένη κατά 1,6% ήταν η μετοχή της Delhaize μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων.