Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας, που είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 87,2 δισ. δολάρια στα 3,44 τρισ. δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013.

Αναλυτές απέδιδαν την πτώση εν μέρει στο ράλι που έκανε το δολάριο τον περασμένο μήνα, που μείωσε την αξία των διαθεσίμων σε νομίσματα εκτός του δολαρίου και εν μέρει στις πωλήσεις δολαρίων από την κινεζική κεντρική τράπεζα για να στηρίξει την ισοτιμία του γιουάν. Η ισοτιμία του γιουάν στην Κίνα είναι χαμηλότερη κατά 3% από την αρχή του έτους και παραμένει υπό πίεση, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντός του Δεκεμβρίου.

Η πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τον Νοέμβριο ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία μετά τον Αύγουστο, όταν η μείωση των διαθεσίμων ανήλθε στα 93,9 δισ. δολάρια, και η τρίτη μεγαλύτερη ιστορικά. Τα κινεζικά διαθέσιμα μειώνονται τα πέντε τελευταία τρίμηνα, καταγράφοντας μείωση – ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η αιφνιδιαστική υποτίμηση του γουάν από την Κίνα, στις 11 Αυγούστου φέτος, προκάλεσε κύμα εκροών κεφαλαίων, εξ αιτίας των φόβων ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να επιβραδύνεται περισσότερο από ό,τι θεωρείτο και των ανησυχιών μίας πιθανής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Η υποτίμηση του γουάν ήταν πιο έντονη στην εξωχώρια αγορά συναλλάγματος, όπου το κινεζικό νόμισμα σημείωσε απώλειες 4%.

Η αξία των αποθεμάτων της Κίνας σε χρυσό ανερχόταν στα 59,52 δισ. δολάρια στο τέλος Νοεμβρίου από 63,26 δισ. στο τέλος Οκτωβρίου, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας στην ιστοσελίδα της. Τα αποθέματα της Κίνας στο ΔΝΤ υποχώρησαν ελαφρά στα 4,60 δισ. από 4,64 δισ. στο τέλος Οκτωβρίου. Η χώρα κατείχε 10,18 δις SDRs (νομισματικές μονάδες του ΔΝΤ) στο τέλος Νοεμβρίου έναντι 10,36 δις. στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Στις 30 Νοεμβρίου, το ΔΝΤ δέχθηκε την ένταξη του γουάν στο SDR, κάτι που αποτέλεσε νίκη της κινεζικής εκστρατείας για την αναγνώριση της χώρας ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης.