Την πεποίθηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να αντέχουν, παρά τα σημάδια κόπωσης που είναι πλέον εμφανή, εκφράζει -με σημερινή ανακοίνωσή της- η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

«Ενώ η προοπτική των εξαγωγών είναι θετική, η βραχυχρόνια τάση εξακολουθεί να παραμένει αρνητική. Η αύξηση των εξαγωγών χωρίς καύσιμα από τον Αύγουστο 2014 στον Αύγουστο 2015 ήταν +6,8%, ενώ από το Σεπτέμβριο 2014 στο Σεπτέμβριο 2015 ήταν μόλις 1,9%. Τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν την κόπωση των εξαγωγών, η οποία οφείλεται και στα γεγονότα του περιορισμού κεφαλαίων, επιβεβαιώνουν δηλαδή ότι η οικονομία αντιδρά με καθυστέρηση και τα αποτελέσματα είναι εμφανή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα κατά τον ΣΕΒΕ εντείνεται η ανασφάλεια για τις μεσοπρόθεσμες εξαγωγικές επιδόσεις, καταδεικνύοντας πόσο απαραίτητο είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αναμφίβολα, η χαλάρωση των capital controls είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο η πραγματική λύση θα δοθεί μόνο όταν αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, με πρώτο βήμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στις επιδόσεις ανά κλάδο οι εξαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 27,6%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 5,7 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο 29,9% των συνολικών εξαγωγών. Τα καύσιμα είναι και ο μόνος κλάδος που κατέγραψε πτωτική πορεία το εννεάμηνο 2015 σε ετήσια βάση. Η πορεία των βιομηχανικών προϊόντων ταξινομημένων κατά πρώτη ύλη είναι ανοδική, με ρυθμό 13,8% στο ίδιο διάστημα, ενώ θετικές επιδόσεις εμφανίζουν οι εξαγωγές μηχανημάτων και υλικού μεταφορών (+15,4%) και ποτών και καπνών (+19,7%). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε από τα λίπη και έλαια (+203,5%).

Από την πλευρά των εισαγωγών, τη μεγαλύτερη μείωση σημειώνουν στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 σε ετήσια βάση τα καύσιμα κατά 27,5%, ενώ πτωτικά κινούνται και οι κλάδοι μηχανήματα και υλικό μεταφορών (-9,6%), πρώτες ύλες (-8%) και λίπη & έλαια (-9,8%). Στους υπόλοιπους βασικούς κλάδους καταγράφεται στασιμότητα ή οριακή άνοδος εισαγωγών.