Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη αναζητώντας φίλους περισσότερο γενναιόδωρους από εκείνους που βρήκε στην ευρωζώνη, με στόχο την ελάφρυνση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας. Σκοπός δεν είναι η μεταχείρισή τους ως «ροκ σταρ», γράφει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, συνδυάζοντας το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις ΗΠΑ.

«Με το καπέλο του στο χέρι, ο έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στα Ηνωμένα Έθνη και στο Clinton Global Initiative, ελπίζοντας να βρει συμμάχους που θα στηρίξουν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», σημειώνει το CNBC, κάνοντας παράλληλα λόγο για τη σκληρή στάση των ευρωπαίων και ειδικά των Γερμανών απέναντι στο ζήτημα.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος του χρέους. Στο Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τους Ελληνοαμερικανούς να στηρίξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα, όμως οι δυναμικές στην ευρωζώνη δεν θα επιτρέψουν στον Τσίπρα να έχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος. Μπορεί το ΔΝΤ να ζητάει με τη σειρά του ελάφρυνση χρέους, ωστόσο δεν επιθυμεί να έρθει σε κόντρα με την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό ο Τσίπρας αναζητεί συμμάχους και πιθανή υποστήριξη στις ΗΠΑ», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:

Ο τρόπος που θα επιλέξει η ευρωζώνη να επιλύσει το θέμα του ελληνικού χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τις ευρύτερες προσπάθειες της χώρας να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της. Είναι επίσης σημαντικό και για τους επενδυτές που αποζητούν δημοσιονομική σταθερότητα και βιώσιμο χρέος, έτσι ώστε να αποφασίσουν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η ελάφρυνση του χρέους έχει ειδική πολιτική σημασία για τον Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εφαρμόσει σκληρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

cnbc