Να δημιουργήσει η Ελλάδα μία εταιρεία με σκοπό τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, η οποία θα έχει ρόλο της εγγύησης έναντι του νέου δανείου, προτείνει η ευρωσκεπτίστρια υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, προκειμένου το Ελσίνκι να συμμετάσχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας.

«Μία επιχείρηση διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας μπορεί να παίξει τον ρόλο της εγγυήτριας έναντι των δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα», δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση και διευκρίνισε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες ενός παρόμοιου μοντέλου.

Κάτι τέτοιο συνέβη στην Ανατολική Γερμανία όταν έγινε η επανένωση της χώρας, υποστήριξε στην YLE η ίδια υπουργός.

Σύμφωνα με την υπουργό των Οικονομικών της Φινλανδίας, η αξία της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των κληροδοτημάτων, που εκμεταλλεύεται το δημόσιο, είναι περίπου 300 δισ. ευρώ.

Το κοινοβούλιο στο Ελσίνκι, αρμόδιο κατά το Σύνταγμα της χώρας να εγκρίνει εξωτερικό δανεισμό, έδωσε την «κατ’ αρχήν» συγκατάθεσή του το Μάιο φέτος, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.

Στο μέλλον η Φινλανδία δεν θα επιτρέψει διοχέτευση κεφαλαίων στο εξωτερικό χωρίς να δίνονται εγγυήσεις, τόνισε η Ουρπιλάινεν.