Εφικτό χαρακτήρισε το στόχο είσπραξης 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2011 ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, με συνέντευξη του στο Reuters.

Η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα φθάσει φέτος το 16-17%, είπε ο Αντιπρόεδρος, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης θα κάνουν την Ελλάδα φιλική στις επιχειρήσεις και θα ωφελήσει τους εργαζόμενους». Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση είναι σε προχωρημένο στάδιο συμφωνίας σχετικά με την εμπροσθοβαρή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, με χαλάρωση της υποχρέωσης συμβολής με εθνικούς πόρους, ενώ λαμβάνονται μέτρα για να περιορισθεί η γραφειοκρατία.

Ο κ. Βενιζέλος καλωσόρισε τα σχέδια των διεθνών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών να αναχρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος, προσθέτοντας ότι το μέγεθος του δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα θα καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο Αντιπρόεδρος είπε ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμος ένας νέος νόμος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο οποίος θα περιλαμβάνει μέτρα, όπως την αυξημένη πρόσβαση των αρχών στις τραπεζικές συναλλαγές και πιο αυστηρά κριτήρια για τη σύλληψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

«Δεν μπορεί να ζητάμε στοιχεία από τους Ελβετούς, ενώ δεν θα έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στα δικά μας στοιχεία», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Δημόσιο θα συνεργασθεί με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες και άλλες χώρες για πρώτη φορά.

Οι αλλαγές στη φορολογία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα έσοδα μας και να μειώσουμε τις δαπάνες για να είμαστε εντός των στόχων. Θέλουμε η φορολογική μεταρρύθμιση να ενισχύσει την απλότητα, τη σταθερότητα και τη δικαιοσύνη και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη».

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «θα συστήσουμε άμεσα το ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις, για να επιτύχουμε τους στόχους μας για εφέτος και έως το 2015. Ο στόχος για το 2011 είναι εφικτός, επειδή περιλαμβάνει δημόσια περιουσία, η οποία δεν επιβαρύνεται με σύνθετα νομικά ζητήματα», είπε ο Αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα εργασθεί με τη Νέα Δημοκρατία για τη στελέχωση του 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος και άλλα 10 δισ. ευρώ το 2012, με στόχο τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Στους 19 μήνες διακυβέρνησής της δεν πραγματοποιήθηκε καμία ιδιωτικοποίηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κόσμος της ελληνικής ναυτιλίας στις αποκρατικοποιήσεις. «Η συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην προσπάθεια των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να είναι αποφασιστική. Θα συναντήσω τους αντιπροσώπους της την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας ελπίδες ότι οι οικονομικά ισχυροί Έλληνες πλοιοκτήτες μπορεί να ενδιαφερθούν για κάποια στοιχεία της δημόσιας περιουσίας.

«Ο πρωθυπουργός και εγώ μπορούμε να συντονίσουμε το σύστημα με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία και την αγορά στο εσωτερικό», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κυβέρνησή μας έχει αναλάβει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως νέος υπουργός Οικονομικών, να φέρω σε πέρας αυτό το έργο».