Ως τον πιο αγαπητό πολιτικό στη Γερμανία και τον πιο μισητό στο εξωτερικό παρουσιάζει το περιοδικό Der Spiegel τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε ένα άρθρο γνώμης ο Γιάκομπ Όγκσταϊν τονίζει ότι ο Σόιμπλε παρουσιαζόταν ως βαθιά ευρωπαϊστής και μετά απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, εξηγώντας ότι δεν άλλαξε γνώμη, απλώς επιθυμεί μια ενωμένη Ευρώπη, αλλά υπό γερμανική κυριαρχία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρός όσο σήμερα, εκτιμά ο αρθρογράφος. Δεν έχει να χάσει τίποτε και έχει ζήσει τα πάντα. Θεωρείται σκιώδης καγκελάριος, όμως είναι ένας σκιώδης καγκελάριος του πόνου.

Ο Σόιμπλε είναι ταυτόχρονα ο πιο αγαπητός πολιτικός της Γερμανίας, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ο πιο μισητός, στο εξωτερικό, επισημαίνει ο Όγκσταϊν, ρίχνοντας από την πρώτη θέση την καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Όταν ο γερμανός υπουργός απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, αυτό αποτέλεσε μια αλλαγή πορείας, όχι μόνο για τη δημοφιλία του, αλλά και για τον γερμανικό ρόλο στην Ευρώπη, εξηγεί ο αρθρογράφος. Αν η πορεία του Σόιμπλε από βαθιά ευρωπαϊστή σε έναν άνθρωπο που εκτοξεύει απειλές είναι και η πορεία της Γερμανίας, τότε αυτό είναι άσχημα νέα τόσο για το Βερολίνο όσο και για την Ευρώπη, τονίζει ο Όγκσταϊν.

Αν και στο παρελθόν έχει εκφράσει επανειλημμένα την πίστη του στη γερμανίδα καγκελάριο, τώρα φαίνεται να μην είναι καθόλου πιστός. Επέμεινε για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρόλο που η Μέρκελ είχε λάβει μια διαφορετική απόφαση, σημειώνει ο Όγκσταϊν. Ο λόγος: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατευθύνει το ευρωπαϊκό μέλλον προς μια άλλη πορεία από αυτή της ‘Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και του Χέλμουτ Κολ, εξηγεί ο Όγκσταϊν. Ο Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση για την πρόοδο της Ευρώπης, όμως πρόκειται για μια άλλη Ευρώπη, μια γερμανική.