Η εφημερίδα New York Times αποφάσισε να παρουσιάσει τις πιθανές συνέπειες ενός Grexit μέσω infographics . Έτσι εξετάζει το χρέος των χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια θέση και οι οποίες θα μπορούσαν εύλογα να απαιτήσουν περισσότερη γενναιοδωρία , εάν ένα προηγούμενο δημιουργηθεί με την περίπτωση της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το άρθρο «οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία προκειμένου να κρατήσουν Ελλάδα στο κοινό νόμισμα της Ευρώπης αποφεύγοντας ταυτόχρονα οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις».

«Παρόλο που η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα της ζώνης του Ευρώ η μοίρα της χώρας είναι εξέχουσας σημασίας. Μια ελληνική χρεοκοπία θα κόστιζε στις χώρες της Ευρώπης πολύ περισσότερο από ό, τι ένα πρόγραμμα για την παράταση βοήθειας . Και μια συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα , η οποία χρειάζεται χρήματα για να πληρώσει σημαντικά τα χρέη της και άλλους λογαριασμούς. Χωρίς νέες ενισχύσεις, η οικονομία της χώρας, η οποία έχει ήδη ατονήσει, έρχεται αντιμέτωπη με κινδύνους που μπορεί να την βυθίσουν ακόμα περισσότερο».

Όπως επισημαίνει μια συμφωνία θα μπορούσε να διώξει μακριά την καταστροφή του Ευρωπαικού οικοδομήματος.

«Αν και η προοπτική μιας χώρας να αφήσει το κοινό νόμισμα φάνταζε κάποτε αδιανόητη σήμερα βλέπουμε να συζητείται ανοιχτά και μάλιστα να δημιουργούνται συμμαχίες υπέρ ή κατά ενός Grexit.

O Ζαν Άσελμπορν, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι μια ελληνική έξοδος θα ήταν «καταστροφική για την Ευρώπη. Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ θα ήταν μοιραίο για τη φήμη της Γερμανίας στην Ε.Ε. στον κόσμο και μπορεί να οδηγούσε και σε μια βαθιά σύγκρουση Γαλλία».

Οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν για μέτρα λιτότητας και άλλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Εν μέρει, δεν θέλουν να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Υπερβολικά ευνοϊκοί όροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν κι άλλες χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία να απαιτήσουν καλύτερες συμφωνίες. Από την άλλη εάν οι όροι είναι πάρα πολύ σκληροί, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να βγει από την οικονομική τρύπα  στην οποία έχει πέσει, αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που η Αθήνα πρόβαλε αντίσταση«.

Ο παρακάτω χάρτης, που παραθέτει η εφημερίδα, παρουσιάζει τα επίπεδα χρέους ανά χώρα προσπαθώντας να αιτιολογήσει τα προλεχθέντα…

xartis