«Η Ελλάδα κι η Ευρώπη διαπραγματεύονται εδώ και καιρό. Κάτω από ποιες συνθήκες όμως μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις για νέα ενίσχυση της χώρας από τους εταίρους;» αναρωτιέται ο Olaf Gersemann, αρθρογράφος της DIE WELT σε δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Οι κόκκινες γραμμές της Μέρκελ και του Τσίπρα».

Όπως διευκρινίζει το «μόνο που φαντάζει βέβαιο μέχρι στιγμής είναι πως τόσο η καγκελάριος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός έχουν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές τους».

«”Η εμπιστοσύνη είναι η αρχή των πάντων” και δυστυχώς έχει προσβληθεί στις διμερείς σχέσεις των εν λόγω χωρών εφόσον σε αντίθεση με όσα επιθυμούσε η γερμανίδα καγκελάριος ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε το “όχι” στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής. Παρόλα αυτά είδαμε και χθες πως κάθισαν και οι 19 εταίροι στο τραπέζι του διαλόγου συζητώντας το πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν την “οικονομικά σεισμόπληκτη” χώρα της Ευρώπης» συμπληρώνει.

Σε μια εκτενή ανάλυση που ακολουθεί ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τις κόκκινες γραμμές της γερμανικής καγκελαρίας, τις οποίες αναφέρει επιγραμματικά και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, διευκρινίζοντας μάλιστα ποιες εξ αυτών συνεχίζουν να αποτελούν σκοπέλους στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας-τελεσίγραφου των δανειστών.

Die Welt

Σύμφωνα λοιπόν με τον Olaf Gersemann οι παρακάτω πέντε αποτελούν τις γερμανικές κόκκινες γραμμές

1)Ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (Ξεπεράστηκε την Τρίτη το βράδυ)

2)Καμία χρηματοδότηση-γέφυρα (Ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί)

3) Προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση (Ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί)

4)Κανένα περαιτέρω κούρεμα χρέους (Ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί)

5)Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο οικονομικό σχέδιο διάσωσης (Ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί).