Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ –αν και σε διαφορετικό ύφος από την Γερμανίδα καγκελάριο – έστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο για λύση μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και έκανε έκκλησή στην Αθήνα να στείλει τις προτάσεις άμεσα.

«Θα πρέπει οι προτάσεις αυτές να μελετηθούν από το Eurogroup του Σαββάτου, στο οποίο θα παρουσιαστούν και στη συνέχεια θα υπάρξει μια συνάντηση των αρχηγών. Εάν μπορούσα να το πω απλά, θα έλεγα η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό πρέπει να εξετάσουμε τι μπορεί να προσφέρει και η Ευρώπη στα μέλη της. Άρα έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή από υπευθυνότητα, από ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς, αλληλεγγύη αλλά και ταχύτητα, γιατί έχουν παρέλθει πολλοί μήνες με διαλόγους άνευ αποτελέσματος. Αυτά είναι που χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Αυτό που κρατώ από αυτή τη σύνοδο είναι ότι δεν υπήρχε απόφαση δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Εγώ πιστεύω πως είναι ακόμα εφικτή μια συμφωνία, όμως θα χρειαστεί να μην χαθεί χρόνο. Ο χρόνος που έχει χαθεί έχει προκαλέσει αυτές τις συνέπειες και τον λόγο για τον οποίο υποφέρει ο ελληνικός λαός. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει αυτή η λήψη αποφάσεων και αυτή η ανάληψη ευθύνης κι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να κάνουμε πολύ γρήγορα. Απόψε έπρεπε να τεθεί το χρονοδιάγραμμα και η απόφαση να είναι αυτή. Η Γαλλία θα δουλέψει ώστε αυτή η απόφαση να συνάδει με τα χρηματοοικονομικά μας συμφέροντα αλλά δεν θα αναλώσει χωρίς λόγο τις προσπάθειές της για να μην υπάρξει μια λύση στο τέλος. Αυτό εναπόκειται και στην Ελληνική πλευρά» τόνισε ο κ. Ολάντ.

Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως: «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και έχει ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Μέχρι την Κυριακή διασφάλισε την ελάχιστη ρευστότητα για την Ελλάδα. Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Πέμπτη. Πρέπει να συζητήσουμε για ένα διετές τουλάχιστον πρόγραμμα για την Ελλάδα και να δούμε πώς θα το υποστηρίξουμε. Πρέπει να έχει διαφάνεια, προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει και το βραχυπρόθεσμο θέμα, το Eurogroup πρέπει να το επικυρώσει. Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές» και συμπλήρωσε: «Είναι η τελευταία ευκαιρία για να βρούμε μια λύση. Μπορούμε να τη βρούμε αλλά είναι αδύνατον να χάνουμε χρόνο. Ξέρω τα βάσανα που περνούν οι Έλληνες χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα. Πρέπει οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν. Πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα και να πάρουμε αποφάσεις για να διασφαλίσουμε όλα τα συμφέροντα και των Ελλήνων και των Ευρωπαίων».