Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία δε λήφθηκαν αποφάσεις για τη βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα και οι όποιες εξελίξεις δρομολογούνται παραπέμπονται στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Το κλίμα για τον υπουργό Οικονομικών ήταν ψυχρό καθώς από την μία το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας δεν προδιαθέτει την απαραίτητη συναίνεση που απαιτούν οι Βρυξέλλες και από την άλλη οι καθυστερήσεις στις προσαρμογές του μνημονίου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δύσκολα θα πιάσει τους στόχους που έχει θέσει.

Στις Βρυξέλλες έχουν δημιουργηθεί δύο μπλοκ. Η Γερμανία ζητά την συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα βοήθειας, ζητώντας ουσιαστικά από τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα να «βάλουν πλάτη» σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που δέχεται στο εσωτερικό.

Από την άλλη πλευρά το Παρίσι αντιτίθεται σφόδρα καθώς οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ενώ παράλληλα η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι εάν υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο, τότε οι τράπεζες θα σταματήσουν να αγοράζουν ομόλογα κρατών που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ο βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς το πακέτο βοήθειας θα αγγίξει τα 80 δισ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο και για συμμετοχή ιδιωτών αλλά μόνο σε εθελοντική βάση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε «η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει νέα βοήθεια στην Ελλάδα». Θα αποφασίσουμε σε επιπλέον μέτρα τις επόμενες εβδομάδες για να υποστηρίξουμε τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος. Η προτεραιότητα είναι να βελτιωθεί η ικανότητα της Ελλάδας να αναπτυχθεί».