«Θα συζητήσουμε για τις επιπτώσεις από τα νέα δεδομένα. Το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του Eurogroup o  Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η Ελλάδα επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, τονίζοντας ότι θέτει άδικα στους Έλληνες την πρόταση σε δημοψήφισμα. «Η Ελλάδα απέρριψε τις προτάσεις μας και τις βάζει με άδικο τρόπο σε δημοψήφισμα» είπε χαρακτηριστικά ενώ το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα απορρίφθηκε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup  είπε επίσης ότι οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λυπούνται για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης

Όπως υπογράμμισε, αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν κίνδυνοι.«Θα υπάρξουν προβλήματα για την Ελλάδα, ακόμα και με ναι. Η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα διαχείρισης. Πρέπει να δούμε ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα» τόνισε αναλυτικά.

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να ανταποκριθεί αρνητικά στις προτάσεις των θεσμών,  τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα αποφάσισε να θέσει σε δημοψήφισμα προτάσεις, οι οποίες ακόμη δεν είχαν οριστικοποιηθεί.

«Οι προτάσεις δεν ήταν ολοκληρωμένες, βρισκόμασταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως το Eurogroup ήταν έτοιμο να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης.

Επιβεβαίωσε δε πως η συνεδρίαση θα συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη και τόνισε: «Θέλουμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης».

Το δημοψήφισμα είναι στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου, πρόσθεσε, και εκείνο θα πρέπει να καταλάβει πως έχει όλες τις επιλογές διαθέσιμες.

Οι κίνδυνοι θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες κι εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, με λύπη μου το λέω αυτό, σημείωσε και ανέφερε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα έπρεπε να συνεκτιμήσει σε ποιο σημείο των διαπραγματεύσεων έχουμε φτάσει και τι περιμένει τον κόσμο από εδώ και πέρα.

Μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να λάβει μια απόφαση, τόνισε.

Σχετικά με την καταβολή των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ ανέφερε πως είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις πριν και μετά το δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς εάν αποκλείεται οποιαδήποτε ένεση ρευστότητας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 30 Ιουνίου, ο επικεφαλής του Eurogroup παρέπεμψε το ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνοντας πως είναι ανεξάρτητο όργανο.

Αν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι «ναι» και στο μεταξύ υπάρχουν προβλήματα για την Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και ανάγεται στη διαχείριση κινδύνου που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι θέμα ποιον εμπιστευόμαστε για να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα, κατέληξε.