Με σαφήνεια ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και στέλεχος της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει το ΔΝΤ.

«Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Η Αθήνα έχει στύψει κάθε σταγόνα ρευστότητας ως τώρα για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της απέναντι στους δανειστές. Χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς πρόσβαση στις αγορές, ενώ δεν έχουμε και τα χρήματα που δεν έχουν δοθεί από το καλοκαίρι του 2014, προφανώς δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ» σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επώδυνες συναινέσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, υπό την προϋπόθεση η πρόταση που θα καταθέσουν να αποτελεί βιώσιμη λύση και να περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

«Η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχτεί μια συμφωνία αν ήταν βιώσιμη και αντιμετώπιζε το ζήτημα του χρέους, της χρηματοδότησης και των επενδύσεων», είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι «εάν το έχει, τότε η κυβέρνηση θα υπογράψει την συμφωνία. Αν δεν το έχει αυτό το είδος συμφωνίας, δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα αποτύχει».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε στο Reuters ότι δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή η μεταρρύθμισή του, αλλά διευκρίνισε ότι σε αυτή δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές περικοπές συντάξεων.

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Μας φαίνεται απόλυτα εύλογο ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να είναι στην ατζέντα», διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη «να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να μάθει από τα λάθη της και να αποδεχτεί μια κυβέρνηση που δεν αποτελεί το κυρίαρχο ρεύμα».