Σε κορυφαία τουριστική επένδυση μπορεί να εξελιχθεί για τα κρατικά έσοδα η τουριστική κατοικία, σύμφωνα με τους ομιλητές της σημερινής εσπερίδας για τον τουρισμό, που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη, Πράξη», με θέμα ο τουρισμός και οι αναπτυξιακές δυνατότητες του, στο ίδρυμα Ευγενίδου.

Στην παρέμβαση του ο Τάσος Χωμενίδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, ο οποίος πλέον συμμετέχει στο νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», υπογράμμισε ότι η τουριστική κατοικία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα τουριστικό προϊόν που θα δώσει περεταίρω εξωστρέφεια στη χώρα, δημιουργώντας συνθήκες ισχυρής προβολής της, λόγω της μόνιμης σχέσης που θα έχει με την Ελλάδα ο αλλοδαπός επενδυτής, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Μια σημαντική παράμετρο, κατά τον κ. Χωμενίδη, είναι το γεγονός ότι η εν λόγω μορφή επένδυσης θα υλοποιηθεί με πλήρη νομιμότητα, απόρροια της νομοθετικής υπόστασης της και δεν θα υπάρξουν προβλήματα του παρελθόντος, που συνόδευαν αυτού του είδους επενδύσεις.

Εστιάζοντας στο τουριστικό προϊόν της χώρας, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις παθογένειες που εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό του. Τόσο ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, γενικός διευθυντής του Ξενοδοχείου Ιντερκοντινένταλ, όσο και ο Νίκος Παπαθανάσης, της TUI Hellas, στάθηκαν στην έλλειψη υποδομών. Ο μεν κ. Παναγιωτόπουλος καυτηρίασε τις μεταφορές από και προς τα Ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ με τη σειρά του ο κ. Παπαθανάσης έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες στα περιφερειακά αεροδρόμια. «Ο μεγάλος καρκίνος είναι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου» δήλωσε με νόημα ο κ. Παπαθανάσης.

Σε ό,τι αφορά τον άξονα της προσέλκυσης των επενδύσεων στην ελληνική ξενοδοχεία υπογραμμίστηκε ότι τα μεγάλα «αγκάθια» ακούν στο όνομα γραφειοκρατία και νομοθετικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Τουρκία μέσα σε δυο χρόνια ανεγείρεται μια ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει και τα δέκα χρόνια. «Για να γίνει κανείς ξενοδόχος στην Ελλάδα θέλει πολύ μεράκι» ανάφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.