Εξαιρετικά περιορισμένες ήταν το 2010 οι πωλήσεις και οι μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, βάσει των στοιχείων της σχετικής μελέτης της Eurobank Properties, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ή ίδια πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και το 2011.

Η ύφεση αυτή όπως επισημαίνουν ανώτερα στελέχη της Eurobank Properties θα συνεχιστεί και καθ΄όλη την διάρκεια του 2011 δοθέντος του ότι δυνητικοί χρήστες και υποψήφιοι αγοραστές λόγω της οικονομικής κρίσης τηρούν στάση αναμονής. Τα επίπεδα των μισθωμάτων στις περιοχές «φιλέτα» του κέντρου και του ευρύτερου κέντρου σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank Properties έχουν ως εξής:

Από 19 ευρώ ανά τ.μ έως και 23 ευρώ ανά τ.μ κυμαίνονται οι τιμές προς ενοικίαση στο κέντρο με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται επί της Β. Σοφίας και επί της Πλατείας Συντάγματος.

Στα εμπορικότερα σημεία της Λ. Κηφισίας τα μισθώματα κυμαίνονται από 17 ευρώ ανά τ.μ έως 19 ευρώ ανά τ.μ για νεόδμητα ακίνητα και 14 ευρώ ανά τμ έως 18 ευρώ ανά τ.μ για παλαιά ακίνητα.

Επίσης, υψηλές τιμές σχεδόν ανάλογες του κέντρου παρατηρούνται στα βόρεια σημεία της Λ. Κηφισίας προς την Κηφισιά, ενώ στα κυριότερα σημεία της Λ. Συγγρού οι τιμές για ενοικίαση νεόδμητων χώρων κυμαίνεται από 14 ευρώ ανά τ.μ. έως 17 ευρώ και για μεταχειρισμένα από 11 ευρώ ανά τ.μ έως 14 ευρώ ανά τ.μ.

Ταυτοχρόνως, στα ήδη μισθωμένα ακίνητα παρατηρείται μια έντονη τάση διαπραγμάτευσης για μείωση του μισθώματος και σε αυτό συνετέλεσε εκτός της οικονομικής κρίσης και η τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις εμπορικές μισθώσεις το οποίο ψηφίστηκε στα μέσα του 2010 και προβλέπει ευνοϊκές προς τον μισθωτή ρυθμίσεις σχετικά με την καταγγελία της σύμβασης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενώσεως Μεσιτών Αττικής κ. Γ. Ρεβύθης, «η ύφεση θα διαρκέσει και το 2011, οι τιμές αγοράς σε διάφορες περιοχές έχουν πέσει από 8% έως 10%, ενώ για τα μισθώματα η μείωση είναι ανάλογα με τη περίπτωση. Σε γενικές γραμμές οι τιμές είναι διαπραγματεύσιμες, και παρατηρούνται μειώσεις που φθάνουν και το 20%».

Στο δήμο Αθηναίων όπου τα αποθεματικά καινούργιων κατοικιών είναι πλέον πολύ περιορισμένα ο όγκος των συναλλαγών κινείται σε χαμηλά επίπεδα και οι πράξεις πραγματοποιούνται όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αναλυτές της Eurobank Properties «σε περιπτώσεις που οι ζητούμενες τιμές παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση». Ταυτοχρόνως, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν «πτώση υπάρχει και στην αγορά παλαιών διαμερισμάτων η οποία έχει πάψει πλέον να ενισχύεται από τους οικονομικούς μετανάστες σε σχέση με τα παλαιότερα έτη».

Όπως αποδεικνύεται από την μελέτη της Eurobank Properties για τους προαναφερόμενους λόγους στην πλειονότητα των περιοχών του Δήμου Αθηναίων η υποχώρηση των τιμών συγκρινόμενη με το 2009 είναι σε ποσοστό από 2% έως και 9%, ενώ στην περιοχή του Κολωνακίου η υποχώρηση των τιμών έφθασε και το 15%.

Στα Βόρεια Προάστια που διατίθενται κατοικίες μεγάλων επιφανειών οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις τιμών σημειώθηκαν στην Κηφισιά, την Ν. Ερυθραία, τον Γέρακα, το Πάτημα Χαλανδρίου, την Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου και την Φιλοθέη. Η υποχώρηση των τιμών αφορά νεόδμητες κατοικίες και σε σχέση με το 2009 έχουν πέσει οι τιμές από 4% έως και 10%. Μεγαλύτερες είναι οι υποχωρήσεις των τιμών στις περιοχές της Κάτω και της Νέας Κηφισιάς που αγγίζουν ποσοστό της τάξεως του 13%.