Ανταποκρινόμενος ουσιαστικά στο κάλεσμα κυβέρνησης για συγχωνεύσεις τραπεζών ο επικεφαλής του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, κατέθεσε χθες το απόγευμα στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου επίσημη πρόταση εξαγοράς μεριδίων της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την οποία παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει την εξαγορά του 77,3% της ΑΤΕ και του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην τιμή των 701 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι η προσφορά της Πειραιώς ενέχει discount της τάξης του 30% σε σχέση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των ΑΤΕ και Τ. Τ. γιατί έχει βασισθεί στην καθαρή θέση των δύο τραπεζών.

Ειδικότερα η ΑΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση 968 εκατ. ευρώ και το 77,35% του μετοχικού της κεφαλαίου βάσει της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης αξίζει 745 εκατ. ευρώ.

Το Τ. Τ. έκλεισε την χθεσινή συνεδρίαση με κεφαλαιοποίηση 768 εκατ. ευρώ και το 33% αξίζει 255 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς προσφέρει για το 77,35% της ΑΤΕ και το 33% του Τ. Τ. αθροιστικά 701 εκατ. ευρώ.

Εφόσον η προσφορά γίνει αποδεκτή από το Δημόσιο τότε η Πειραιώς θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά στους μετόχους μειοψηφίας της ΑΤΕ. Αντίστοιχη υποχρέωση δεν προκύπτει για το Τ. Τ. καθώς αγοράζει κάτω από το 33,4% του μετοχικού του κεφαλαίου.

Στόχος του Μιχάλη Σάλλα είναι να δημιουργήσει το μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα. Συνυπολογίζοντας και τα μεγέθη του εξωτερικού θα δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα μετά την Εθνική.

Σημειώνεται ότι η πρόταση πρέπει να εξεταστεί από τις δύο τράπεζες, καθώς και από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ όπως τόνισε και ο επικεφαλής της Πειραιώς πρόκειται για «ανοιχτή διαδικασία», δηλαδή οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αντιπροσφορά.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».