Το επικείμενο τραπεζικό deal μεταξύ Τρ. Πειραιώς, Τ.Τ. και ATEBank, δίνει στο Χ.Α. μετά από πολύ καιρό εγχώρια αφορμή για αξιόλογη ανοδική αντίδραση, που φέρνει τον Γενικό Δείκτη στις 1.600 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση επιδρά καταλυτικά στην αγορά, η οποία εδώ και καιρό είχε στραφεί στο εξωτερικό και στην εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών για αναζήτηση τάσης, αλλά δίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στον τραπεζικό κλάδο τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί χρηματιστηριακά, με δεδομένη την υποαπόδοση που έχει προηγηθεί και τις χαμηλές αποτιμήσεις.

Σημειώνουν επίσης ότι οι πιθανότητες να ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις ενοποίησης στον κλάδο είναι υψηλές, στοιχείο που θα διατηρήσει στο επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές για κάποιο διάστημα ακόμη, σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα για το τέλος του μήνα αποτελέσματα των stress tests.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις πιθανότατα θα δημιουργήσουν ένα νέο «κύμα» σεναρίων για την «επόμενη μέρα» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δημιουργούν όμως παράλληλα τις προϋποθέσεις για αναζωογόνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, από εγχώριους και ξένους επενδυτές, ενώ πάρα το θετικό βραχυπρόθεσμο momentum δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυξημένης μεταβλητότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα

Στο ταμπλό, ο δείκτης των τραπεζών έφτασε να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 4,79% νωρίτερα, κέρδη που αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται σε 4,55% στις 1.631,88 μονάδες. Σε συναλλαγές στον τραπεζικό κλάδο έχουν διοχετευθεί μέχρι στιγμής 25 από τα συνολικά 32 εκατ. ευρώ του τζίρου.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.599,85 μονάδες, ενισχυμένος 1,65%, έχοντας βρεθεί νωρίτερα οριακά υψηλότερα των 1.600 μονάδων.

Συνολικά 63 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη στο ελληνικό ταμπλό λίγο πριν τις 11:30, έναντι 28 που υποχωρούν και 17 αμετάβλητων, με τις μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Τ.Τ. και ATEBank να έχουν τεθεί προσωρινά σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Ξεχωρίζουν τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών, με κέρδη έως 9,21% για την Eurobank, έως 8,26% για την Alpha Bank και έως 5,62% για την Εθνική Τράπεζα, που “μονοπωλούν” την κορυφή των κερδών στον FTSE20, ενώ με κέρδη 5,03% και 3,05% ακολουθούν οι τίτλοι των Marfin Popular Bank και Τρ. Κύπρο.

Πηγή: capital.gr