Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας κάνοντας την πρότασή του ουσιαστικά είπε αυτό που όλοι σκέφτονταν και ο υπουργός Οικονομικών είχε σε χαμηλούς τόνους προτείνει: οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

Πολύ έξυπνα, έπαιξε το χαρτί του αιφνιδιασμού. Η Πειραιώς απέφυγε να υποβάλλει πρόταση με ανταλλαγή μετοχών στο κράτος καθώς στόχος δεν ήταν η κρατικοποίηση της Πειραιώς, αλλά η ιδιωτικοποίηση των άλλων δύο.

Η πρόταση Σάλλα διευκολύνει τον όμιλο της Πειραιώς καθώς αν προχωρήσει, ο Όμιλος αποκτά σημαντικό μέγεθος στην αγορά, καθίσταται η νούμερο δύο τράπεζα στην Ελλάδα και αντιμετωπίζει όλες τις εσωτερικές υποθέσεις της.

Επίσης αν προχωρήσει, η Πειραιώς αποτελεί τον διαμορφωτή εξελίξεων για να αλλάξει ο τραπεζικός χάρτης της χώρας.

Ωστόσο, το τίμημα είναι πολύ χαμηλό. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι 10-11 τράπεζες στην Ελλάδα και μεταξύ αυτών και η Πειραιώς έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από το κράτος μέσω αύξησης με προνομιούχες μετοχές, εγγυήσεων και παροχής ρευστότητας. Μια τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρήματα του κράτους για να αγοράσει το κράτος;

Η ελληνική τραπεζική αγορά δείχνει τα τελευταία χρόνια να έχει κορεστεί. Ποιο μπορεί να είναι το όφελος από μια υπερσυγκέντρωση επί ελληνικού εδάφους καθώς μόνο η ΑΤΕ διαθέτει παρουσία στο εξωτερικό και αυτή μόνο σε Σερβία και Ρουμανία.