Η αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται αμέσως μετά τις εκ νέου επισημάνσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες, ενώ έχει προηγηθεί καταιγισμός ανάλογων επισημάνσεων από τον διοικητή της ΤτΕ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η πρωτοβουλίας που φαίνεται να αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στα πανευρωπαϊκά stress tests (η Πειραιώς «εξετάστηκε» την προηγούμενη Παρασκευή) και τις συνεχείς φήμες για οξυμένα προβλήματα ρευστότητας της τράπεζας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία συγκαλεί σήμερα το διοικητικό της συμβούλιο, δεν είχε εκ των προτέρων ενημέρωση για την επικείμενη συμμαχία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής της ΑΤΕBank κ. Θ. Πανταλάκης είχε εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομίας πρόσφατα την ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής, της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου η τράπεζα να εξυγιανθεί πλήρως. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δύσκολα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς το Δημόσιο θα έπρεπε να καλύψει ποσοστό 77%, όσο είναι και η συμμετοχή του στην ΑΤΕ. Με την προϋπόθεση αυτή, η Αγροτική θα έπρεπε να οδεύσει το φθινόπωρο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο κ. Πανταλάκης είχε προτείνει στην κυβέρνηση, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ΑΤΕ, τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος με τη συμμετοχή και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή και άλλων τραπεζών. Η πρόταση αυτή υπήρχε εξαρχής στο σκεπτικό της κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί μία υπερτράπεζα, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στις αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης αλλά και στην πολιτική επιτοκίων.

Η Αγροτική Τράπεζα έχει δεσμούς με την Τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο διότι ο κ. Πανταλάκης προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς και γνωρίζει εκ των έσω τα δυνατά και αδύνατα σημεία της και το πώς μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Αγροτική, αλλά και διότι η Αγροτική Τράπεζα ελέγχει ποσοστό 2% στην Τράπεζα Πειραιώς.

Επίσημες ανακοινώσεις πάντως αναμένονται στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο Plaza, όπου η Τράπεζα Πειραιώς έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.