«Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη συγκρούεται με κατεστημένα μειοψηφικά κοινωνικά συμφέροντα με το να μην προβαίνει στην παραχώρηση τού μάνατζμεντ σε φυσικά μονοπώλια όπως ο ηλεκτρισμός και η ύδρευση, διατηρώντας τον έλεγχο των σχετικών υποδομών και στην πλήρη αποχώρησή της από τον τραπεζικό χώρο. Είναι συνεπώς αμφίβολο το εάν πετύχει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στα συγκεκριμένα αυτά σχέδια».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σε δήλωσή του σχετικά με την ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου. Όπως είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως συνέχεια τού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια αλλαγής του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, κρίνεται ως θετικό βήμα».

Αλλά το Επιμελητήριο διακρίνει διστακτικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, η οποία εκτιμά ότι συμβαδίζει και με την έλλειψη αναπτυξιακού προσανατολισμού των εξαγγελθέντων μέτρων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκτιμά το Επιμελητήριο ότι είναι η περαιτέρω περικοπή του ΠΔΕ και η συνεχιζόμενη πίεση στην οικοδομή μέσα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τη μείωση του αφορολόγητου ποσού για την αγορά πρώτης κατοικίας και του αφορολόγητου ορίου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

«Αυτά τα προβλήματα μαζί με την έλλειψη εξειδίκευσης των μέτρων εκφράσθηκαν άλλωστε με την άμεση αύξηση της διαφοράς απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών. Από πού λοιπόν θα έλθει η ανάπτυξη ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και τα νέα σύγχρονα αναπτυξιακά εργαλεία που πρόσφατα δημιούργησε κι έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας και να ενισχυθεί η προσπάθεια ταχύτερης εξόδου της χώρας από την ύφεση;», διερωτάται ο κ. Γραμματίδης.

Εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί αυτό που αποτελεί συνείδηση σε όλους: ότι, δηλαδή, η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί κάθε μέτρο που να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στη δικαίωση των θυσιών του λαού. Παράλληλα, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να στηρίξουν το θετικό μέρος των μέτρων του Σχεδίου.