Συνέχισε να αυξάνεται και το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας με 9,7% αύξηση του ΑΕΠ αλλά με ταχύτητα «τρέχει» και ο πληθωρισμός που έφτασε το 5,4% το Μάρτιο, στο ανώτατο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2008, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Στο σύνολο του πρώτου τρίμηνου, οι τιμές στα είδη κατανάλωσης, που αποτελούν βασικό δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 5% παρά μια σειρά περιοριστικών νομισματικών μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός προκαλέσει κοινωνικές ταραχές.

Οι τιμές στα είδη διατροφής που πλήττουν κατά τρόπο δυσανάλογο τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ τα ενοίκια και οι φόροι κατά 6,5%, διευκρίνισε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Η ραγδαία αύξηση στον τομέα των ακινήτων συνεχίζεται ύστερα από μια νηνεμία την περασμένη χρονιά, με τις επενδύσεις στον τομέα αυτό να αυξάνονται κατά 34,1% το πρώτο τρίμηνο φθάνοντας τα 884,6 δισεκατομμύρια γιουάν (93,6 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η ανάπτυξη ουσιαστικά διατηρήθηκε στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε ρυθμό 9,8%. Το 2010, το κινεζικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 10,3% επιτρέποντας στη χώρα να ανέλθει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την Ιαπωνία. Ωστόσο αυξήθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις.