Με κριτήρια και το επίδομα ανεργίας

Από κόσκινο όλες οι κοινωνικές και προνοιακές ενισχύσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:15
14/04/2011
Με κριτήρια και το επίδομα ανεργίας
4
loading

Το ενδεχόµενο µελλοντικής σύνδεσης του επιδόµατος ανεργίαςµε εισοδηµατικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξορθολογισµού των κοινωνικών και προνοιακών επιδοµάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει από το ΕΚΑΣ (Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουµάνης διευκρίνισαν χτες πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε εκείνους που έχουνανάγκη τα επιδόµατα και το όλο θέµα θα αντιµετωπιστεί µε διασταύρωση ελέγχων και απογραφή δικαιούχων.

Ηδη το υπουργείο Εργασίας άρχισε την απογραφή των επιδοµάτων. Η σχετική µελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας, επίδοµα πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότησηενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) ώστε να γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση.

Αυτό σηµαίνει ότι θα λαµβάνεται υπόψη συνδυαστικά το εισόδηµα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, µετοχές, µερίσµατα, τόκοι καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), κι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο θα χάνει το επίδοµα ή την οποιαδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.

Κριτήρια εισοδήµατος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδοµάτων σε ανέργους και πολυτέκνους. Ενα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήµατος. Για παράδειγµα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλάτο εισόδηµα της συζύγου τουξεπερνά ένα ορισµένο ποσό, δεν θα λαµβάνει το επίδοµα.

Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015 θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδοµάτων µε στόχο τη µείωσή τους προς τα νοικοκυριά πουέχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή, ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ κατ’ άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά).Από τη µείωση των κοινωνικώνεπιδοµάτων εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσµευθεί για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. και περικοπή δαπανών που φθάνειτα 3 δισ. από τώρα µέχρι και το 2015.

Έξι δισ. το χρόνο
Σε χτεσινές του δηλώσεις στον Βήµα 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας τόνισε: «Εχουµε κοινωνικά και προνοιακά επιδόµατα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισµός και µόνο. Παράδειγµα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδηµα 50.000, 100.000 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ τον χρόνο.

Η ρύθµιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόµοια επιδόµατα έχει αναρτηθεί στο ∆ιαδίκτυο και θα ψηφιστεί µετά το Πάσχα. Συνδέουµε το ΕΚΑΣ µε εισοδήµατα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν», είπε. Ο κ. Κουτρουµάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόµατος ανεργίας µε εισοδηµατικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόµη και στα επιδόµατα ανεργίας χρειάζεται ένα νοικοκύρεµα» καθώς «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδοµα.

Η διασταύρωση που δεν γινόταν µέχρι τώρα και θα γίνει µέσα στον χρόνο µεταξύ ΟΑΕ∆, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει ώστε και το συγκεκριµένο αλλά και άλλα επιδόµατα θα πηγαίνουν σε αυτούς που είναι πραγµατικά δικαιούχοι». Υπενθυµίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν είχε κάνει λόγο για κατάργηση του επιδόµατος ανεργίας σε όσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήµατα από άλλες πηγές.

Ο κοινοτικός επίτροπος είχε πει ότι για το 2012 το ποσό των περίπου 500 εκατ. ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδηµάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόµατα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar theshaolinsnake

  Με τοση ανεργια, σε λιγο ο ΟΑΕΔ δεν θα εχει λεφτα να δωσει επιδοματα. Τα λεφτα των εισφορων ποιοι τα τσεπωνουν αφου τα ταμεια ειναι αδεια. Ετσι ειπε ο Λοβερδος που πηγαν να τον πλακωσουν. Το ξεχασατε?

 2. avatar Ελίνα Γαλανοπούλου

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ! Αναρωτιέμαι πώς θα οργανωθούν ξαφνικά. Για παράδειγμα επεδιώξα πέρισι να σταματήσω τη κάρτα ανέργου λόγω νέας απασχόλησης, τηλεφώνησα στον ΟΑΕΔ που ανήκω και μου είπαν πως θα πρεπε να πάω από κει, τηλεφωνηκά δε δέχονταν καμμιά πράξη, εγώ ήμουν εκτός Αθήνας αφού δούλευα σε νησί, δε πήγα, φαντάζομαι ότι δε θα χει γίνει διασταύρωση στοιχείων και εγώ θα εμφανίζομαι ΑΝΕΡΓΗ. Τη μηχανογράφιση τί τη θέλουμε? για να παίζουν παιχνίδια οι υπάλληλοι?

  1. avatar alex

   Του παραλόγου γίνεται.. εμένα με ξαναέστειλαν σπιτάκι μου, να φέρω δικαιολογητικά για υπόθεσή μου, που δεν αναφέρονταν πουθενά στο site! Φυσικά αγνοούσαν και την ύπαρξη του site! Απο υπάλληλο σε υπάλληλο, αλλάζουν τα δικαιολογητικά.. ΜΠΑΧΑΛΟ.. και φυσικά σου μιλάνε λες και μιλάνε σε ......

 3. avatar alex

  Όταν έρθει η ώρα να κριθείτε, δεν θα υπάρξουν κριτήρια..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει