Τη Μ. Πέμπτη θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για ένα μεγάλο μέρος των ενισχύσεων του νέου επενδυτικού νόμου, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πρόκειται για τα καθεστώτα γενικής επιχειρηματικότητας, περιφερειακής συνοχής και τεχνολογικής ανάπτυξης, για τα οποία το περιθώριο υποβολής αιτήσεων λήγει τέλος Μαΐου και θα υπάρξει νέος κύκλος προκήρυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, εντός του Μαΐου, δεσμεύτηκε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις για την εκκίνηση των ειδικών καθεστώτων ενίσχυσης (νεανική επιχειρηματικότητα, μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια, ολοκληρωμένα και πολυετή σχέδια, καθώς και σχέδια συνέργειας και δικτύωσης), στα οποία η προκήρυξη θα είναι συνεχής.

Όπως είπε, οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν από τώρα να αντλούν πληροφορίες στα κατά τόπους γραφεία εξυπηρέτησης, καθώς και στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.mindev.gov.gr). Επίσης, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα αξιοποιηθούν οι εκατοντάδες σήμερα εκκρεμείς αιτήσεις για υπαγωγή στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο που έληξε εδώ και ένα χρόνο.

Ο υπουργός είπε ότι εντός των ημερών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός εύρεσης των εμπορικών τραπεζών που θα υλοποιήσουν και το ταμείο επιχειρηματικότητας, με στόχο να βγει στην αγορά τον Ιούνιο.

Θα διαθέσει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ με τη μορφή ανακυκλούμενων δανείων. Σύμφωνα με το Μ. Χρυσοχοΐδη, τα δάνεια αυτά θα έχουν επιτόκιο 4% έως 10 χρόνια διάρκεια και διετή περίοδο χάριτος.

Θα αφορούν σε επιχειρήσεις υπό σύσταση (απαραίτητη η άδεια κατάστασης) και υφιστάμενες που έχουν έως 250 εργαζόμενους, έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και δεν έχουν δάνεια του ΕΤΕΑΝ σε καθυστέρηση.