Την αύξηση του επιτοκίου της στο 1,25% ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από τρία χρόνια διατήρησης τους στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Στόχος είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η αύξηση αποτελεί μόνο την αρχή και αναμένουν νέα αύξηση τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου διαβεβαίωσε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή, καθώς τα επιτόκια διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια ανοδικών πιέσεων του πληθωρισμού.

Ο Γάλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι η απόφαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με γνώμονα το καλό όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Ζαν Κλόντ Τρισέ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης τόσο των αγορών όσο και των πολιτών παράγοντας έτσι θετικό αντίκτυπο σε όλες τις χώρες, είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Αναφορικά με την κατάσταση της Ισπανίας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι οι αγορές αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Μαδρίτη μέχρι τώρα.