Αυστηρό πλαίσιο διαπραγμάτευσης έθεσε η γερμανική βουλή στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ στις 15.03.11 για τη μόνιμη ασπίδα προστασίας του ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων, CDU/CSU-FDP, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποκλειστούν «κοινά χρηματοδοτούμενα προγράμματα αγοράς χρέους η εγγυήσεις».

Η απόφαση της βουλής αναφέρει επίσης ότι ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας ESM θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και οικονομικού συντονισμού καθώς και για βήματα θέσπισης φρένου χρέους στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Την πρόταση των κυβερνητικών κομμάτων ψήφισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, πλην του κόμματος Αριστερά.

Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η γερμανική βουλή, για λόγους συνταγματικούς, ευρωπαϊκού δικαίου και οικονομικούς, αναμένει ότι θα αποκλειστούν κοινές χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις για προγράμματα αγοράς χρέους». Προσθέτει δε ότι στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού «η σχεδιαζόμενη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών δεν θα πρέπει να ακυρωθεί μέσω τέτοιων προγραμμάτων αγοράς χρέους».

Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ είχε αποσαφηνίσει την περασμένη Δευτέρα ότι «οι βασικοί άξονες του συνολικού πακέτου έχουν συμφωνηθεί» στο έκτακτο Συμβούλιο στις 11.03 και ότι «δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευσή τους» στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου που θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.