Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον του Ισραήλ και αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή κι έβαλε επίσης στο στόχαστρο κοίτασμα πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) εισηγείται άνευ προηγουμένου καταφυγή στα στρατηγικά αποθέματα των κρατών μελών του, καθώς οι τιμές του αργού σημείωσαν αλματώδεις αυξήσεις, φθάνοντας στην αρχή της εβδομάδας γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσουν κάτω από το όριο των 100. Η λήψη απόφασης αναμένεται εντός της ημέρας.
Παράλληλα σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι ηγέτες των κρατών της G7 μέσω βιντεοδιάσκεψης για να εξετάσουν τις συνέπειες του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία – απειλείται με ασφυξία.
Η ιδέα να αποδεσμευτεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων από ό,τι είχε διατεθεί στις αγορές όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022 έπεσε στο τραπέζι σε κατεπείγουσα συνεδρίαση αξιωματούχων των 32 κρατών μελών του ΔΟΕ χθες Τρίτη στο Παρίσι κι αναμένεται να ληφθεί απόφαση σήμερα, ανέφερε χθες το βράδυ στην ηλεκτρονική της έκδοση η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.
Αφότου εξαπέλυσαν πόλεμο εναντίον του οι ΗΠΑ και το Ισραήλ την 28η Φεβρουαρίου, το Ιράν ανταποδίδει έχοντας προχωρήσει στο de facto κλείσιμο του στενού του Oρμούζ και βάζοντας στο στόχαστρο, πέρα από το Ισραήλ και αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, ενεργειακές υποδομές γειτόνων του.

Επιδρομή ιρανικού drone προκάλεσε έτσι το κλείσιμο διυλιστηρίου στα ΗΑΕ, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Την ώρα που οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια παίρνουν φωτιά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Ιράν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «στρατιωτικές συνέπειες (…) άνευ προηγουμένου» αν ναρκοθετήσει το στενό του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται το 20% της παγκόσμιας παραγωγής αργού και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) υπό κανονικές συνθήκες.
Το Ιράν δεν παρουσιάζει όμως καμιά ένδειξη πως κάμπτεται. Τη νύχτα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως προχώρησαν σε κύμα πληγμάτων, εκτοξεύοντας ομοβροντίες πυραύλων, «τις πιο σφοδρές και πιο βαριές από την έναρξη του πολέμου», διάρκειας τριών ωρών.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που κατευθύνονταν στην γιγαντιαία πετρελαιοπηγή Σέιμπα, κοντά στα σύνορα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Πρίγκιπας Σουλτάν, στην οποία σταθμεύουν στοιχεία του στρατού των ΗΠΑ, κοντά στο Ριάντ.
Αφού αυξήθηκαν δραματικά -πλησίασαν τα 120 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα-, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μεν κάπως αλλά παραμένουν υψηλές, γύρω στα 88 δολάρια το βαρέλι στην περίπτωση του Brent Βόρειας Θάλασσας.
Με αυτό το φόντο ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει συγκαλέσει σήμερα, στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης των αρχηγών κρατών των μελών της G7 για τις «οικονομικές συνέπειες» του πολέμου στο Ιράν και ειδικά «την ενεργειακή κατάσταση» και «τα μέτρα» για να αμβλυνθεί.