Αγώνα μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η κυβέρνηση για να οριστικοποιήσει -εγκαίρως- το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με -νέα και παλιά- μέτρα ύψους 12,8 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν την περίοδο 2012-2014.

Μέχρι τις 15 Απριλίου το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει πάρει το πράσινο φως από την τρόικα και να έχει ψηφιστεί από την Βουλή, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για την πιο σκληρή εποχή του μνημονίου.

Οι βασικές κατευθύνσεις του νέου προγράμματος σταθερότητας εξειδικεύονται με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτές τις ήμερες με την τρόικα και μεταξύ άλλων εξετάζονται:

– μεταφορά επιπλέον προϊόντων στον ακριβό ΦΠΑ με στόχο 300 εκατ. ευρώ, πιο αυστηρό κανόνα για προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στο Δημόσιο για εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ, ειδικό φόρο στα µη αλκοολούχα ποτά για 300 εκατ. ευρώ και αύξηση των αντικειμενικών αξιών για φορολογικά έσοδα 200 εκατ. ευρώ, από την εφαρμογή του Καλλικράτη αναμένονται 500 εκατ. ευρώ ενώ παγώνουν επ’ αόριστον οι συντάξεις.

– η προκαταβολή φόρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες μπορεί να εφαρμοστεί με στόχο τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, ενώ κόβονται κατά 800 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις στις ∆ΕΚΟ, τα επιδόματα ανεργίας θα επανεξεταστούν ενώ από την επαναφορά των τυχερών παιχνιδιών αναμένονται 725 εκατ. ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα σταθερότητας θα πρέπει να θωρακιστεί κοινοβουλευτικά κι αν ψηφιστεί ως νόμος. Την ίδια ώρα η τρόικα ζητά να παραταθεί κατά 1 χρόνο, έως το 2015 δηλαδή, η εποπτεία της στην ελληνική οικονομία ώστε να καλυφτούν και ενδεχόμενες αστοχίες του μνημονίου.