Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων διάσωσης μέσα στο 2024 σε χώρες της ευρωζώνης, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters την Τρίτη δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισαν στην Ελλάδα περίπου 280 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό τον όρο ότι η χώρα θα λάμβανε σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να τιθασεύσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνει το Reuters.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει 2,5 – 5 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης «πιθανότατα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα προσθέσει ρευστότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ποσό και το χρονοδιάγραμμα.

Περίπου το 70% του ελληνικού χρέους κατέχεται από τους επίσημους δανειστές της, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την εν λόγω πληρωμή, φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 15 δισ. έως 17 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης.