Οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την επέκταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών (ύψους 750 δισ. ευρώ) ενδεχομένως να κάμπτονται, καθώς στο στόχαστρο των αγορών μπαίνει πλέον και η Πορτογαλία.

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αποκαλύπτει με δημοσίευμά της ότι το θέμα ίσως τεθεί επί τάπητος στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Φεβρουάριο. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Seibert, όμως, δεν ακολούθησε την πρακτική των προηγούμενων εβδομάδων καθώς αρνήθηκε να επαναλάβει τις γερμανικές ενστάσεις σε τέτοιου τύπου προτάσεις.

«Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης», δήλωσε ο κ. Siebert στο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μόνο ένα μικρό τμήμα των διαθέσιμων κεφαλαίων έχει αντληθεί».

Η αλλαγή είναι εμφανής από την προηγούμενη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ στις 6 Δεκεμβρίου, όπου είχε τονίσει ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο επέκτασης των κεφαλαίων στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ουδείς γνωρίζει ακριβώς τι συμφωνήθηκε σε αυτήν τη συνάντηση, όμως όλοι θυμούνται ότι η τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί οδήγησε στην τελεσίδικη απόφαση να επιμεριστεί και στους ιδιώτες επενδυτές το κόστος μελλοντικών κρατικών διασώσεων.

Άλλωστε, οι πιέσεις για την ευρωζώνη εντείνονται. Στο στόχαστρο των αγορών τίθεται πλέον και η Πορτογαλία, ενώ η βασική ανησυχία είναι η Ισπανία.

Όπως δήλωσε και ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι ασκούν πιέσεις στη Λισαβόνα να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.