Οι Ευρωπαίοι δεν διεξάγουν συνομιλίες για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Πορτογαλία, παρά τη σχετική φημολογία, και δεν σχεδιάζεται η διεξαγωγή τέτοιων συνομιλιών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Πορτογαλία, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή ανησυχίας για τις αγορές, δεν έχει ανάγκη από «καμία εξωτερική βοήθεια», είχε διαβεβαιώσει πριν η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο.

«Η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη καμίας εξωτερικής βοήθειας», δήλωσε η Ελένα Σαλγάδο στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser , τη στιγμή που τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ισπανία αντιμετωπίζουν την ανησυχία της αγοράς ομολόγων που απαιτούν υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου.

«Θεωρώ ότι η Πορτογαλία δεν θα έχει ανάγκη από κανένα σχέδιο οικονομικής υποστήριξης, διότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε η υπουργός προσθέτοντας ότι «η χώρα αυτή έχει δομικές αδυναμίες, αλλά θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται».

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία θεωρείται η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στην εξωτερική βοήθεια, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις και την εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας για να μειώσει το 4,6% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ύψους 7,3% το 2010.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος επαναδιατύπωσε χθες αυτόν το δημοσιονομικό στόχο δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τις αγορές.

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε χθες ότι έχει την πρόθεση να πιέσει την Πορτογαλία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, όπως έγραψε το περιοδικό Der Spiegel.