Ενθαρρυντικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, παραμονές της κρίσιμης δοκιμασίας στις αγορές με τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Νίκης, ο προϋπολογισμός του 2010 έκλεισε «με καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που προβλεπόταν» και συγκεκριμένα το έλλειμμα είναι περίπου 1 δισ. χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19,6 δισ. από 30,9 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση 33,2%.

Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε περισσότερο η μείωση των δημοσίων δαπανών παρά η είσπραξη των εσόδων, τα οποία υστέρησαν κατά 0,5% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση (5,5% αντί 6%).

Σημαντικός, πάντως, είναι και ο αστερίσκος που περιλαμβάνει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία, όπως αναφέρεται, αφορούν μόνο στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων του Δημοσίου (φορείς, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία κτλ.), όπως «μετρά» το μνημόνιο.