Από σήμερα Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για τους άνεργους. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινά η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής αδείας και του επιδόματος εργασίας.

Δώρο Χριστουγέννων ανέργων

Για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2023, θα πρέπει ο άνεργος να παίρνει επίδομα ανεργίας ή να έχει λάβει επίδομα ανεργίας για κάποιο διάστημα από την 1η Μαΐου 2022 και μετά.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης των δικαιούχων στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔΔΥΠΑ. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ–ΔΥΠΑ και παίρνουν το επίδομα ανεργίας δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ

Ολόκληρο το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που καταβάλει η ΔΥΠΑ στους επιδοτούμενους ανέργους ανέρχεται στα 479 ευρώ. Το τελικό ύψος του ποσού που πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ανέργων, εξαρτάται από τους μήνες επιδοτούμενης ανεργίας.

Ειδικότερα, το ποσό του δώρου Χριστουγέννων που θα πάρουν ισούται με ένα ολόκληρο επίδομα ανεργίας, εφόσον λάμβαναν το επίδομα από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που έπαιρναν για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Αναλυτικά:

  • Κάθε μήνας επιδότησης αντιστοιχεί σε τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή: 3 (ημέρες) Χ 19,16 ευρώ (ημερήσιο επίδομα) = 58,47 ευρώ, για περιπτώσεις που η επιδότηση δεν καλύπτει όλο το χρονικό διάστημα.
  • Για τους επιδοτούμενους ανέργους που εργαζόταν με αποδοχές μερικής απασχόλησης το επίδομα Χριστουγέννων ΟΑΕΔ 2023 αντιστοιχεί σε 359,25 ευρώ. Εφόσον το χρονικό διάστημα επιδότησης ανεργίας για μερική απασχόληση είναι μικρότερο, η αναλογία προκύπτει: 3 (ημέρες) Χ 14,37 ευρώ (ημερήσιο επίδομα) = 43,11 ευρώ.

Ποια άλλα επιδόματα προπληρώνονται οι άνεργοι από τη ΔΥΠΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τις πληρωμές της ΔΥΠΑ, από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, θα διατεθούν:

160 εκατ. ευρώ σε 346.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας, δώρο Χριστουγέννων και λοιπών επιδομάτων,
22 εκατ. ευρώ σε 6.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και
6 εκατ. ευρώ σε 23.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.