Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο vouchers.gov.gr για την οικονομική ενίσχυση του Market Pass 2 για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

«Παλαιοί και νέοι δικαιούχοι μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα με τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet και είτε να κάνουν αίτηση για πρώτη φορά, είτε να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής που είχαν διαλέξει στον πρώτο γύρο, είτε να δουν εάν είναι εκτός της λίστας πληρωμών» ανέφερε η φοροτεχνικός κα Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbeast.

Οι δικαιούχοι

Όπως ανάφερε η κα Μακριδάκη, δικαιούχοι είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  • τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ύψος ενίσχυσης

«Το ύψος του επιδόματος παραμένει στα 22 ευρώ/μήνα για μονομελές νοικοκυριό, συν 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με το μέγιστο ποσό να φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα» ανέφερε η κα Μακριδάκη και πρόσθεσε «σε τριμηνιαία βάση ανέχεται από 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού».

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, το ποσό θα δαπανηθεί αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Μάλιστα αν δεν χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τυχόν υπόλοιπο διαγράφεται και θα επιστρέψει στο δημόσιο.

Ωστόσο, αν ο δικαιούχος επιλέξει να εισπράξει την ενίσχυση μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε μπορεί να ξοδέψει το ποσό που θα λάβει όπως επιθυμεί. Όμως, η ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά 20%,  από 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού ή από 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

Στους δικαιούχους του προηγούμενου Market Pass η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2023. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν εκείνοι για τους οποίους δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023. Αποκλειστικά για αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων του προηγούμενου Market Pass, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

Σε όσους δεν ήταν δικαιούχοι προηγούμενου Market Pass, η καταβολή εξαρτάται από το διάστημα εντός του οποίου θα προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2023.
  • Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 26 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.
  • Για τους δικαιούχους των οποίων δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η φοροτεχνικός «ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα χρήματά τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες».

Διπλάσιο Market Pass 2 – Ποιους αφορά

Το Market Pass για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Έβρου, Βοιωτίας και Φθιώτιδας θα διπλασιαστεί, χωρίς να διευκρινίσει αν ο διπλασιασμός θα γίνει και για το τρίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, ή αν είναι για Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Θα αφορά 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη.