Διαβάζοντας το εισηγητικό αλλά και το σ/ν [που αφορά την «Παρουσίαση του ν/σ για την Υπηρεσιακή Εξέλιξη και Ιεραρχία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, Θέματα Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και Συναφές Διατάξεις» βρήκα αρκετές ασάφειες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στο τέλος του Μέρους Πρώτου, αναφέρει: «Στο Κεφάλαιο “Η” (άρθρα 60 – 70) περιέχονται ρυθμίσεις που αφορούν ……… καθώς και θέματα μέριμνας και κοινωνικής προστασίας (παροχή δικαιώματος μονιμοποίησης των Εθελοντών Μακράς Θητείας και επανακαθορισμός των χρονικών ορίων προαγωγής τους, η υπό ……..).

Στο Σχέδιο Νόμου μετά, στο επίμαχο Κεφάλαιο “Η” και συγκεκριμένα στο άρθρο 69 με τίτλο “Μονιμοποίηση Εθελοντών Μακράς Θητείας”, αναφέρει:

1. Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας της περίπτωσης ια του άρθρου 1 του παρόντος Νόμου, που υπηρετούν κατά τη δημοσίευσή του, δύναται να μονιμοποιούνται με το βαθμό που φέρουν κατόπιν αιτήσεώς τους.

2. Η μονιμοποίηση ενεργείται με Προεδρικό Διάταγμα, κατόπιν προτάσεως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ύστερα από απόφαση του οικείου Ανώτατου Συμβουλίου.

3. Οι μονιμοποιούμενοι διατηρούν τη μεταξύ τους αρχαιότητα εντός της επετηρίδας τους». Όπως βλέπετε, άλλα αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση και άλλα στο τελικό σχέδιο νόμου μετά, απαλείφοντας το θέμα «επανακαθορισμός των χρονικών ορίων προαγωγής τους» που αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση.

Το θέμα είναι, το ξέρει ο Υπουργός αυτό; Είναι εις γνώσιν του ή μήπως δάκτυλος άλλου διέγραψε το όποιο κείμενο υπήρχε για το θέμα των προαγωγών των ΕΜΘ;

Το θέμα είναι να γραφεί και στο τελικό σχέδιο νόμου το«επανακαθορισμός των χρονικών ορίων προαγωγής τους» και αν γίνετε να γράφει και πιο συγκεκριμένα ότι όταν μετά από την αίτησή μας για μονιμοποίηση θα προαγόμαστε όπως και οι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί από παραγωγικές σχολές ή προαγόμαστε όπως και οι μόνιμοι υπαξιωματικοί.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί. Όταν κάνουμε αίτηση για μονιμοποίηση και μονιμοποιούμαστε μετά ακολουθούμε την βαθμολογική πορεία των Μονίμων Υπαξιωματικών εκ παραγωγικής σχολής ή ακολουθούμε τις προαγωγές που έχουμε σαν ΕΜΘ απλά γινόμαστε μόνο μόνιμοι; Αυτό είναι το ουσιαστικό για εμάς. Εκτός να γίνουμε μόνιμοι να προαγόμαστε κιόλας όπως οι μόνιμοι.