Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απαγορεύσουν την εισαγωγή έξι προϊόντων που προέρχονται από καμένα δάση, οπότε σταματάει η εισαγωγή σόγιας, βοδινού κρέατος, φοινικέλαιου, ξυλείας, κακάο και καφέ, εάν η παραγωγή τους προέρχεται από εκτάσεις που αποψιλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2020.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το κείμενο που εξέδωσαν, περιλαμβάνει την αποψίλωση, αλλά και την «επιδείνωση (της κατάστασης) των δασών»: «διαρθρωτικές αλλαγές υπό τη μορφή μιας μετατροπής των πρωτογενών δασών», του οποίου ο ορισμός προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Πρακτικά, οι εισαγωγικές εταιρίες θα είναι υπεύθυνες για την εφοδιαστική τους αλυσίδα, με την ιχνηλασιμότητα να μπορεί να γίνεται μέσω των δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού των καλλιεργειών και των δορυφορικών φωτογραφιών, που θα δημιουργούν μια βάση δεδομένων προσβάσιμη στις αρχές.

Ο απαιτούμενος βαθμός επαλήθευσης θα γίνεται σε συνάρτηση με τον κίνδυνο «υψηλό, κανονικό και μικρό» της περιοχής προέλευσης, σύμφωνα με τον συμβιβασμό που επεξεργάστηκε η Γαλλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.

Παρόλα αυτά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν σήμερα τα «κενά» της συμφωνίας, που δεν περιλαμβάνει ορισμένα βασικά προϊόντα (καλαμπόκι, καουτσούκ, χοιρινό και πουλερικά) ούτε άλλα οικοσυστήματα που τα δάση (υγροτόποι, σαβάνες, πάμπα (πεδιάδα) Αργεντινής… υποβαθμίζονται επίσης από την εντατική γεωργία).