Έχετε παρατηρήσει και εσείς μία έντονη κινητικότητα όσον αφορά τους αστεροειδείς και το τι μπορεί να κάνει ο πλανήτης σε περίπτωση που ένας περιπλανώμενος διαστημικός βράχος αποφασίσει ότι το ταξίδι του θα τελειώσει στη Γη; Δεν είστε οι μόνοι. Και είναι όντως έντονη η κινητικότητα κυρίως από πλευράς NASA.

Ένας αστεροειδής δεν αναμένεται να πέσει στη Γη σύντομα, αλλά οι διαστημικές υπηρεσίες παρακολουθούν για κάθε ενδεχόμενο.

Ανάλογα με το μέγεθος του μετεωρίτη, μια πρόσκρουση θα μπορούσε να είναι ένα γεγονός σε επίπεδο εξαφάνισης και οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει προσομοιώσεις για να δουν πόσο κακό θα μπορούσε να προκαλέσει. Όχι ότι θα είμαστε παρόντες για να το επιβεβαιώσουμε φυσικά.

Σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη

Τι θα συνέβαινε αν ένας αστεροειδής όντως χτυπούσε τη Γη;

Αν έχετε δει την ταινία του Netflix Don’t Look Up, μπορεί να ανησυχείτε για πιθανές συγκρούσεις αστεροειδών με τον πλανήτη μας. Ωστόσο, δεν θα σήμαιναν όλοι οι αστεροειδείς το τέλος της ανθρωπότητας. Ο διαστημικός βράχος θα έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλος για να μας σκοτώσει όλους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους είχε πλάτος περίπου 12 χιλιομέτρων.

Εάν ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους χτυπούσε τη Γη σήμερα, τα πράγματα θα άλλαζαν άμεσα: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα ζούσαμε πυρκαγιές, κρουστικά κύματα, ακτινοβολία θερμότητας, έναν τεράστιο κρατήρα, όξινη βροχή και γιγάντια τσουνάμι αν ο αστεροειδής χτυπήσει το νερό.

Η Britt Scharringhausen, αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας στο Beloit College, είπε στο Inverse: «Όλη η στάχτη από τις πυρκαγιές και όλα τα υπολείμματα λεπτόκοκκων από την πρόσκρουση θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουμε αυτό που ονομάζεται «χειμώνας σύγκρουσης».

«Θα μπλοκάρει το φως του ήλιου και όλη αυτή η τέφρα που πέφτει στον ωκεανό θα οξύνει τα ανώτερα στρώματα. Έτσι τα πάντα θα καούν ενώ οι ωκεανοί θα πεθάνουν ενώ ο χειμώνας θα κρατήσει περίπου 2 χρόνια.

Τσουνάμι από Σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη

«Δεν θα εξαφανιζόταν όλη η ζωή από τον πλανήτη»

Η Scharringhausen δεν πιστεύει ότι όλη η ζωή στη Γη θα πέθαινε μετά από μια μεγάλη πρόσκρουση αστεροειδών. Μερικοί μικροί οργανισμοί επέζησαν από την επίθεση με αστεροειδή που σκότωσε τους δεινόσαυρους.

Εάν οι άνθρωποι έπαιρναν τις σωστές προφυλάξεις, είναι πιθανό να επιβιώναν και αυτοί. Η Scharringhausen εξήγησε: «Δεν θα πεθάνουν τα πάντα. Αν σκεφτόμαστε ανθρώπους, ο τρόπος για να επιβιώσουμε θα ήταν να μπούμε σε υπόγεια. Θα μπορούσατε ίσως να μπείτε σε ένα καταφύγιο αν έχετε τα εφόδια για να περάσετε εκείνη την περίοδο του χειμώνα όπου δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε βρώσιμα τρόφιμα».

Σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη

Σχέδια να σωθεί η Γη από αστεροειδείς

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η Γη δεν είναι ακόμη έτοιμη να αμυνθεί από δυνητικά θανατηφόρους αστεροειδείς. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Έλον Μασκ, προκάλεσε ανησυχία γράφοντας στο Twitter: «ένας μεγάλος βράχος θα χτυπήσει τη Γη τελικά και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άμυνα».

Ωστόσο, η Nasa εξετάζει ορισμένες αμυντικές μεθόδους. Πρόσφατα ξεκίνησε την αποστολή δοκιμής διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών. «Το DART είναι η πρώτη αποστολή αφιερωμένη στη διερεύνηση και την επίδειξη μιας μεθόδου εκτροπής αστεροειδών αλλάζοντας την κίνηση ενός αστεροειδούς στο διάστημα μέσω κινητικής πρόσκρουσης», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το σκάφος DART θα πρέπει να προσκρούσει σε έναν μικρό αστεροειδή που ονομάζεται Dimorphos τον Σεπτέμβριο με στόχο να τον απομακρύνει από την πορεία του.