Στην επιβεβαίωση της θεωρίας της σχετικότητας προχώρησαν αστρονόμοι του πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Σε νέα τους έρευνα ανέλυσαν πώς το φως εμφανίζεται γύρω από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα 800 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, αποδεικνύοντας ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τηλεσκόπια ακτίνων Χ για να μελετήσουν τη μαύρη τρύπα και κατάφεραν να εντοπίσουν φως που προερχόταν από την πίσω πλευρά της μαύρης τρύπας.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ο οποίος είχε προβλέψει πως η βαρυτική επίδραση των μαύρων τρυπών είναι τόσο μεγάλη που παραμορφώνει το χώρο, αλλάζοντας την πορεία του φωτός. Έτσι, πίστευε πως είναι δυνατόν να δούμε φως από την πίσω πλευρά μιας μαύρης τρύπας, επειδή τα πεδία παραμόρφωσης δρουν σαν καθρέφτης.

«Πριν 50 χρόνια, όταν οι αστροφυσικοί ξεκινούσαν να υποθέτουν πώς τα μαγνητικά πεδία δρουν κοντά σε μια μαύρη τρύπα, δεν είχαν ιδέα πως μια μέρα θα έχουμε τις τεχνικές να τις παρατηρήσουμε απευθείας και να δούμε σε δράση τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Κάθε φως που μπαίνει στη μαύρη τρύπα, δε βγαίνει, οπότε δε θα έπρεπε να μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει πίσω από τη μαύρη τρύπα. Ο λόγος που το βλέπουμε, είναι πως η μαύρη τρύπα παραμορφώνει το χώρο, διαστρεβλώνοντας το φως και τα μαγνητικά πεδία γύρω της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της έρευνας, Roger Blandford.