Τη μοναδική εμπειρία την οποία έζησε πριν από δύο ημέρες, την Τετάρτη (24/3) όταν επισκέφτηκε το ηφαίστειο στην περιοχή Fagradalsfjall της Ισλανδίας, που εκτόξευσε λάβα το βράδυ της Παρασκευής (19/3), περιγράφει ένας Έλληνας στο newsbeast.gr.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Ο Αντώνης Σ. μένει στην Ισλανδία τα τελευταία πέντε χρόνια και όταν άκουσε πως το ηφαιστειακό σύστημα που βρίσκεται νότια του όρους Fagradalsfjall εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας σκέφτηκε πως πρέπει να το δει από κοντά άμεσα.

«Η διαδρομή είναι από δυτικά του Grindavik περίπου 15 λεπτά με το αμάξι και μετά γύρω στις δύο ώρες περπάτημα. Περίπου τα 300 μέτρα είναι μεγάλη ανηφόρα» εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr.

Όπως ανεβαίνεις την ανηφόρα βλέπεις το ηφαίστειο να ξεπροβάλλει από μακριά και σε πιάνει δέος. Πλησιάζεις και νιώθεις τη γη ζωντανή κάτω από τα πόδια σου. Διασχίζεις μια κοιλάδα και αρχίζεις να ακούς το μάγμα που κοχλάζει. Όσο μάλιστα πλησιάζεις βλέπεις πως το χιόνι έχει εξαφανιστεί λόγω της θερμοκρασίας, δηλώνει.

«Το τελευταίο μισάωρο με 45 λεπτά που έχεις οπτική επαφή με τον κρατήρα ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλάβεις. Απλά προχωράς με τα μάτια καρφωμένα στο μάγμα που ξεχύνεται από τα βάθη της Γης, 20 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια σου» αναφέρει.

«Η θερμοκρασία ανεβαίνει γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στη διαδρομή ήταν γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή… όσο πλησιάζεις πρέπει να έχεις τον αέρα στην πλάτη (καθώς κοιτάς το ηφαίστειο) γιατί τα αέρια που βγάζει είναι τοξικά και σχεδόν άοσμα» επισημαίνει ο Αντώνης.

«Βλέπεις τη λάβα να χύνεται αργά στο χώμα και ξέρεις ότι είσαι ο τελευταίος που πατάει στο συγκεκριμένο σημείο γιατί θα καλυφθεί με τόνους λιωμένου βασάλτη για πάντα» τονίζει.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο newsbeast.gr ο Αντώνης Σ.